Historie

Historie dětského rozhlasového sboru sahá do počátku třicátých let, kdy režisér a zpěvák Jan Kühn sestavil pro potřeby školského vysílání skupinu dětí z pražských škol.

Zázemí pro nový sbor vytvořil v roce 1945 skladatel a tehdejší redaktor školského rozhlasu Karel Hába, po úspěšném konkurzu se na téměř tři desetiletí ujal jeho vedení dr. Bohumil Kulínský, předtím sbormistr úspěšných Hrabůvských zpěváčků.

Sbor dr.Kulínského sloužil rozhlasovým potřebám, natáčel a vysílal repertoár od drobných dětských písní po závažná díla českých i zahraničních skladatelů.

Bohumil Kulínský provedl nové skladby Hurníkovy, Hanušovy, Ebenovy, Lukášovy, Máchovy a dalších autorů, z nichž mnohé byly psány přímo pro rozhlasový sbor.

Společně s tehdejším hudebním režisérem, skladatelem Viktorem Kalabisem se zasloužil například i o československou premiéru proslulé Brittenovy Slavnosti vánoční. Činnost sboru šířená na rozhlasových vlnách, se stávala vzorem a značně ovlivnila uměleckou úroveň dětských souborů.

Po odchodu dr. Kulínského v roce 1973 vytvořil později nový rozhlasový sbor prof. Čestmír Stašek. Uplatnil své dlouholeté zkušenosti sbormistra Pražského dětského sboru a rozvíjel rozsáhlou koncertní činnost doma i v zahraničí. Četné ceny z mezinárodních soutěží dokládají uměleckou úroveň sboru.

V letech 1990-91 vedl dětský rozhlasový sbor také sbormistr Luboš Krtička, absolvent HAMU v Praze.

Od roku 1992 je sbormistryní Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu dr. Blanka Kulínská. Pokračuje zejména v uvádění české soudobé tvorby (původní rozhlasové premiéry - např. Ilja Hurník, Jiří Teml, Jan Vičar, Olga Ježková, Pavel Jurkovič, Otomar Kvěch). Po několik let byl jejím asistentem současný sbormistr Mgr. Lukáš Jindřich, který v souboru vyrůstal od svých pěti let.

Děti, které v sedmašedesátileté historii sborem prošly, si vždy odnášely do života trvalé zážitky i vztah k uměleckým hodnotám. Vyrostla z nich řada osobností v hudbě, umění, kultuře.
(Jana Boušková, Lenka Dusilová, Radka Fišarová, Jana Kratochvílová, Jana Koubková, Eva Kubátová, Zdenka Lorencová, Jana Mařasová, Jana Nováková, Zuzana Stirská, Zdenka Škvorecká - Salivarová, Marta Vančurová, Monika Vejvodová, Zuzana Vejvodová, Jan Čenský, Petr Janda, David Koller, Jiří Korn, Martin Kumžák, Petr Malásek, Tomáš Trapl, Jaroslav Uhlíř…).

Ve fonotéce Českého rozhlasu jsou nahrávky desítek titulů převážně českých soudobých skladatelů, ale i představitelů různých hudebních stylů a epoch, úpravy lidových písní, populární písničky např. Voskovce a Wericha, Suchého a Šlitra nebo novinky z dílny písničkářky Radůzy.