Historii budovy bývalé jezuitské koleje v Klatovech představí nová expozice

28. březen 2022 10:33, aktualizováno

Jezuitská kolej, vojenská kasárna, obchodní centrum a také knihovna, úřady a reprezentativní prostory města. I tak by se dala velice stručně shrnout historie rozsáhlé třípatrové budovy bývalé jezuitské koleje v centru Klatov. Její postupná rekonstrukce trvala přes dvacet let. Pomyslnou tečku za těmito pracemi udělá nová expozice, která právě vzniká v severním křídle refektáře.

Výstava zahrne období od 17. století až do současnosti. Na chodbě budou především informační panely a obrazovky, místnosti pak budou vybavené tematicky ke konkrétnímu období.

„Dvě z nich budou věnovány vojákům a budou takové prostší. V jedné bude ložnice dragounů tak, jak vypadala v období první republiky. V druhé bude klasická cimra vojáků Československé lidové armády. Třetí místnost bude honosná, protože jsme ji pojali jako barokní slavnostní místnost na setkávání. Poslední místnost by se měla věnovat historii Klatov, a to moderním audiovizuálním způsobem. Uvidíme, jak se to povede,“ popsala koordinátorka výstavy Jiřina Adámková.

S exponáty můžou pomoci i pamětníci. „Veřejnost už moc hezky zareagovala a ozvali se i vojáci, kteří zde vojančili. To je období, které bych ještě potřebovala zmapovat. Pokud by byli ochotní nám poslat skeny fotografií, jak žili tím ostatním životem, ne jen tím vojenským. Také kdyby se ozvali někteří z obchodníků, kteří tu měli obchody a mají fotografie, jak ten jejich obchod vypadal,“ požádala o spolupráci Jiřina Adámková.

Jezuité nebo vojáci?

„Věnovali jsme hodně péče tomu, abychom připomněli jezuity, kteří se nesporně zasloužili o architektonický a urbanistický rozvoj města. Postavili kostel, kolej a seminář. Zajímavé ale je, že armádní historie v jezuitské koleji je delší než ta historie jezuitská, protože armáda tam přišla před koncem 18. století a odešla někdy v roce 1990,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust s tím, že náklady expozice jsou přibližně 6,5 milionu korun.

Nová výstava by měla být hotová na podzim a její součástí je například i dva metry velký křišťálový kříž se sochou Krista od výtvarnice Vladimíry Tesařové, který už teď zdobí prostory refektáře.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio