Hladina přehrady Orlík je o deset metrů níž než obvykle. Ukázaly se základy starých domů

18. září 2022 14:16

Zatopené domy, mlýny i vodní elektrárny mohou vidět lidé u přehrady Orlík. Hladina nádrže je kvůli stavbě bezpečnostního přelivu deset metrů pod běžným stavem. Na místa se kromě turistů jezdí dívat i pamětníci, kteří tam před napuštěním nádrže na přelomu 50. a 60. let minulého století prožili dětství.

„My jsme si ten barák ještě bourali. Už se objevují schody, támhle jsme měli studnu, ta je zasypaná, a předtím byla zahrádka,“ ukazuje Pavel Smrt základy domu, kde prožil dětství. Stojí pod Podolským mostem na místě zaniklé osady Podolsko.

Nyní má možnost se k pozůstatkům domu dojít podívat. „Tady byly dva sklepy, vpravo kuchyně, pod ní garáž, tady je vidět ten vjezd. Tady byl soused, kterému jsem zachraňoval slepice, když už kolem byla voda,“ vzpomíná. V Podolsku bydlel do svých jedenácti let. Osada, podobně jako několik dalších okolních obcí, byla zbořena a zatopena na přelomu 50. a 60. let minulého století při stavbě nové přehrady.

73letý muž pamatuje i doby, kdy vedle současného železobetonového Podolského mostu stál starý řetězový most – nynější Stádlecký přes Lužnici – a sloužil už jen obyvatelům Podolska. Pavel Smrt byl dokonce posledním člověkem, který po něm šel. „Šel jsem po něm do školy ráno do Temešváru a jeden trám uprostřed byl vyndaný. Řekli mi, abych přeskočil, a zpátky už jsem musel po novém mostě,“ vypráví.

Hladina vodní nádrže Orlík je o deset metrů níže než obvykle. Odhaluje se tak nespočet dalších zatopených míst. „Podolsko je největší, ale lidé chodí třeba i na Červenou, kde vylézají základy zámečku, další lokalita je pod hradem Zvíkov, kde dříve byla celá obec, doporučuji také starou novomlýnskou elektrárnu, která zásobovala elektřinou protivínský pivovar,“ vyjmenovává historik Prácheňského muzea Jan Kouba.

Podle mluvčího Povodí Vltavy Hugo Roldána je nádrž upuštěná kvůli výstavbě bezpečnostního přelivu na hrázi. Hned na začátku září po poklesu hladiny na kótu 339 metrů nad mořem začaly práce. Povodí Vltavy plánuje naplnit Orlík na standardní úroveň hladiny na jaře.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související