Hlava ví, že na to ten alkohol skvěle funguje, říká o úzkostech abstinující alkoholička Michaela Duffková

11. únor 2022

Vypít se do závislosti na alkoholu jí trvalo tři a půl roku. O svém pití i o následné léčbě a životě po ní psala na blogu Zápisník alkoholičky. V léčbě se naučila zacházet se svými emocemi a zvládat obtížné situace, krize se ale občas vrací.

O Michaele Duffkové se nejčastěji píše jako o mladé ženě, matce, abstinující alkoholičce a později i zakladatelce léčebného centra Alkos. Vyprávění jejího příběhu na blogu byla součást procesu uzdravování ze závislosti na alkoholu.

Čtěte také

„Na počátku bylo posezení se skleničkou vína, k intenzivnějšímu pití pak vedlo postupné vypínání sebe a myšlenek, které jsem tenkrát měla,“ vzpomíná na začátek neveselé kapitoly svého života Michaela.

I po léčbě a několika letech abstinence ale přicházejí propady. „Loni na podzim přišla taková etapa úzkostí. Před pitím jsem na ně nikdy moc netrpěla, ale vypila jsem se do nich. Před rokem se mi to stalo a bylo to velmi výrazné. Hlava ví, že na to ten alkohol skvěle funguje. To jsou situace, u kterých musím být hodně ostražitá,“ říká Duffková.

Co ji pomáhá zvládat propady? Jak těžké by bylo ustát případný relaps se značkou „abstinující alkoholička a zakladatelka léčebného centra“ na čele? A nevyměnila závislost na alkoholu za závislost na práci? Poslechněte si druhý díl speciálu Diagnózy F k Suchýmu únoru.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.