Hlavní cenu soutěže Stavba roku sice nevyhrála, ale členy hodnotící komise naprosto uchvátila

3. prosinec 2022 08:10

Vrátíme se k anketě Stavba roku Královéhradeckého kraje a vypravíme se na prohlídku jedné z oceněných staveb - školy v Černíkovicích na Rychnovsku. Porotci se prý jednomyslně shodli na tom, že právě do takové školy by i oni rádi chodili. A tak se tam vypravil s mikrofonem i reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

„Působilo to na nás velice pěkně, opravdu,“ říká hlavní organizátor soutěže Stavba roku Vladimír Mazura.

Než vejdu dovnitř, ptám se ještě jedné maminky, která právě ze školy odchází. „Já mám tedy spíše raději staré stavby, jejich renovaci a udržování. Ale potom, když jsme do této školy vešli a viděli ten prostor, možnosti a světlo, které dává, tak jsme na tu naši starou a milovanou školu docela nevděčně a rychle zapomněli.

„Samotnou mne to překvapilo, protože já jsem vážně milovník starých časů, popisuje Jana a školáci Matouš s Nazarem se ke chvále přidávají.
„Všechno je moc dobře a je tady spousta kamarádů.
„Je to hodně moderní a mně se tady moc líbí. Je to sice trošku menší, ale opravdu super.

Čtěte také

Vcházím do školy a po chodbě běhají tam a zpátky děti. Pod dozorem učitelek i ředitelky školy Ivy Šmejdové. „Je to jako hodina tělocviku. Dělá se testování ve třetím a sedmém ročníku a jeho součástí je tento vytrvalostní člunkový běh na dvacet metrů. A my nemáme tak velkou tělocvičnu.

I když je škola malá, vnitřní prostory působí úplně jinak. Vše je vzdušné, světlé, barevně sladěné a perfektně vybavené. Navíc existují i plány na rozšíření o již zmíněnou chybějící tělocvičnu i další prostory.

Pro Ivu Šmejdovou byla právě budova školy jednou z motivací, proč se o místo ředitelky ucházet. „Ne proto, že by to byla nová budova, ale právě kvůli tomu jejímu potenciálu. Když bude více dětí, tak je kam je dát a můžeme s tím dělat spoustu věcí a kouzel. Můžeme mít počítačovou učebnu, máme keramickou pec, výtvarnou učebnu. Nejsme budovou nijak limitováni.

Slyším samá pozitiva, skoro až nadšení

Pochvalná slova samozřejmě těší také architekta Michala Fenyka, autora stavby. „Děti na to mají pozitivní reakci a dostanete ji hned. V nějaké etapě výstavby jsme tu prováděli učitelky a bylo vidět rozzářená očička poprvé. Potom se děti stěhovaly z vedlejší školy a člověk to viděl podruhé.

V Černíkovicích na Rychnovsku stojí skutečně pozoruhodná budova, tvrdí porotci soutěže Stavba roku. A architekt Michal Fenyk na tom má dvojí zásluhu. Nejen, že budovu vyprojektoval, ale přesvědčil i vedení obce, aby svůj původní záměr, opravit starou školu, přehodnotilo.

Čtěte také

Argumenty měl. „Dělali jsme tam průzkum CO2, tedy oxidu uhličitého, a přístroj nám ukázal parametry zhruba 2 000 až 2 200. Naprosto běžně. A přitom pro školství je doporučená hodnota 1 000 až 1 1000.

A protože padly i další argumenty, nechalo se vedení obce přesvědčit.

Složité to nebylo, usmívá se nezávislá starostka Černíkovic Zdeňka Jedlinská. „Ten projekt byl tak nádherný a krásný. A ještě bylo paní ředitelkou řečeno, že je to takový sen. Takže když jsme školu loni otevíraly, tak jsme obě konstatovaly, že se nám náš sen splnil.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související