Hlavní turistický magnet maďarské metropole – ruin puby nebo ruin bary. Co skrývají a nabízejí? Mimo jiné také temnou minulost

Jde o unikátní a autentický budapešťský fenomén. Takzvané „ruinpuby“, česky doslova „hospody v troskách nebo v ruinách“, najdete v 7. městském obvodu, kde bylo koncem druhé světové války židovské ghetto.

Židovská čtvrť tvořila kdysi část zmíněného sedmého obvodu. Po tragickém odsunu a vyhlazení velké části zdejších obyvatel na sklonku 2. světové války se o vybydlené činžáky nikdo moc nestaral.

Po pádu komunismu se nevědělo, co s nimi. Plánovaná privatizace se odkládala a převážně pavlačové domy chátraly a zely prázdnotou. Pak přišla skupina mladých, podnikavých Budapešťanů s myšlenkou otevřít alternativní podnik s názvem Szimpla Kert, čili Jednoduchá zahrada.

Čtěte také

Nápad z roku 2002 se uchytil s takovým úspěchem, že brzy následovala další podobná zařízení. Dnes jich tu jsou desítky, některé koncipované čistě jako bary, jiné jako restaurace. Ruin puby nebo ruin bary se staly jedním z hlavních turistických magnetů města a zaslechnete tady i češtinu.

Z celého světa

Radana je z Prahy. Honza pak původem z Brna, ale momentálně také žije v Praze. Vysvětlují, co je přivedlo do Szimpla Kert.

„Dostala jsem tip od kolegyně, tak jsme to chtěli vyzkoušet. Zítra už odjíždíme domu, tak jsme si říkali, že by to mohl být takový pěkný závěrečný večer. Je to alternativní. Bavili jsme se o tom, že bychom předpokládali trochu jinou skladbu návštěvníků. Ale je to super, připadám si zase mladá,“ překřikuje Radana ruch z ruin pubu. 

Honza ji doplňuje: Stojí to rozhodně za to. Je to takové zvláštní, ale dobrý. Je možné, že tady kazíme ten věkový průměr, ale každý je jen tak mladý, jak se cítí, takže já myslím, že je to v pohodě. Prošmejdili skoro všechno, ale tohle je takový jiný noční život.“

Nápad z roku 2002 se uchytil s takovým úspěchem, že brzy následovaly další podobné podniky

To, co dělá prostor jedinečným

Samostatnou kapitolou je interiér. Zdánlivě nesourodé seskupení předmětů připomínající desetiletí, kdy ti starší z nás vyrůstali, které ztratily původní smysl existence, tady vytváří jedinečný prostor s jedinečnou atmosféru.

Čtěte také

Je to tak trochu skanzen komunismu, ale současně tady nachází něco jako ventil své tvořivosti také začínající i známí výtvarníci. Szimpla je tak sama jedním obřím uměleckým artefaktem. Ale ne mrtvým, takovým, na jaké se chodíme jen dívat. Hlavně večer to tady doslova pulzuje životem a energií.

Narazíte bez nadsázky na turisty z celého světa. Když zapředu namátkou rozhovor se čtveřicí, z Kanady, irského Dublinu a Kalifornie, která sedí u jednoho stolu, nešetří chválou.

Třeba Irovi Robbiemu se líbí retro disko koule ze sedmdesátých let, ale jedním dechem dodává, že na každém místě je na co se dívat.

Isabelle z Kalifornie si zase hezky užila disko, společnost mnoha lidí, různého věku i národnosti.

Daň z úspěchu

Každý úspěch má své stinné stránky. Stará židovská čtvrť se gentrifikovala, vůbec už není levná, naopak.

Hlavně lidé, kteří v okolí bydlí, přitom nejsou tak úplně nadšení z víkendových davů rozdováděných a patřičně hlučných do časných ranních hodin. Ale nepůsobí to, že by s tím mohli něco dělat. Z původně originální myšlenky a projevu alternativní kultury se zřejmě stala trvalá instituce tohoto města.

autoři: Vít Pohanka , aka
Spustit audio

Související