Hlavním úkolem je přeočkování posilující dávkou v domovech pro seniory, zdůrazňuje hejtman Grolich

15. srpen 2022

Už skoro měsíc se lidé můžou nechat přeočkovat druhou posilující dávkou vakcíny proti covidu-19. Největší zájem je v Praze, ve Středočeském a v Jihomoravském kraji. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí se spuštěním nové očkovací kampaně otevírá registraci na přeočkování v centrálním rezervačním systému. „Je dobré, aby se před podzimem naočkovalo co nejvíce lidí. Jsme připraveni na čísla až přes 5 tisíc za den,“ zdůrazňuje hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich z KDU-ČSL.

Čtěte také

Podle průzkumu společnosti PAQ Research provedeného v rámci projektu Českého rozhlasu Česko 2022: Život k nezaplacení ovšem v populaci zájem o očkování klesá. Počet lidí, kteří nejsou očkovaní či mají jen základní očkování a další odmítají, narostl ze 37 na 44 %.

Nejmenší zájem je mezi lidmi do 34 let, naopak z lidí nad 55 let se chce nechat přeočkovat každý druhý. Přitom ještě v květnu stálo o posilovací vakcínu 75 procent seniorů.

Senioři jsou skeptičtí

Postoj starších lidí se výrazněji než v jiných věkových skupinách liší podle vzdělání. Teď o přeočkování stojí tři čtvrtiny seniorů s vysokoškolským diplomem a jen 40 procent těch bez maturity.

Čtěte také

Podle předsedkyně Rady seniorů Lenky Desatové důchodci v době zdražujících energií a vysoké inflace místo covidu řeší příspěvek na bydlení. Ovlivnilo je i nenaplněné očekávání, které vzbudila první očkovací kampaň.

„Přišlo obrovské rozčarování, kdy spousta z nich covid stejně dostala. Samotná zkušenost je v podstatě vedla k přesvědčení, že se nechali očkovat zbytečně anebo že ty vakcíny nefungují. Oni už potom nekoukají na tu přidanou hodnotu. A je to opravdu problém kampaně, která byla vedena ve stylu uděláme ‚definitivní tečku‘,“ říká Desatová.

autoři: Petr Král , vma | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související