Hledáte ubytování na horách na poslední chvíli? Některá šumavská zařízení mají na Silvestra ještě volno

30. prosinec 2022 11:28, aktualizováno

Zajistit si ubytování na poslední den v roce na Šumavě je v tuto chvíli stále možné. Kvůli počasí, drahotě i nemocnosti tam totiž někteří hosté své pobyty ruší.

I když se podle prvotních rezervací zdálo, že se letos kapacity zaplní stejně, jako tomu bývalo v době před covidovou pandemií, nakonec některé šumavské hotely a penziony na Silvestra plné nebudou. Volné pokoje má například hotel Stella v Železné Rudě. „Na letošní sezóně je znát, že lidé hodně přemýšlí o tom, za co utratí peníze, kam pojedou a na jak dlouho, vnímáme celkově nižší zájem. Co se týče silvestrovských pobytů, ty jsou rezervovány spíše formou last minute než dlouho dopředu. Stále tedy přijímáme nové poptávky,“ říká vedoucí hotelu Lenka Teplá.

Podobně je na tom sousední hotel Sirotek. Jak uvádí vedoucí Bohumil Burda, na Silvestra odřekli někteří hosté rezervaci především kvůli nemoci. V návaznosti na to hotel nebude pořádat velkou zábavu s živou hudbou jako v minulosti, plánuje pouze slavnostnější večeři. „Od ledna se nám ale kapacita naplní a tak by to mělo zůstat až do března, máme totiž nasmlouvané školy na lyžařské kurzy. Co se bude dít v příštím roce je ovšem trochu nejisté, samozřejmě také pociťujeme všeobecné zdražování, takže uvidíme, jak se bude situace vyvíjet.“

Na rozdíl do výše zmíněných zařízení se na silný Silvestr připravuje chata Ořovský. Ta má plno, obsazené jsou i tzv. turistické pokoje. Pro hosty je připraven bohatý program s hudbou a tancem, karaoke ve vinárně i tombolou. Od začátku příštího roku budou pak i zde vítat děti, které přijedou na lyžařský kurz.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio