Hodinový speciál Jak to vidí... k 75. výročí konce války

8. květen 2020

Mohlo by se něco jako holokaust odehrát mimo válku? Dorazila Rudá armáda do Prahy jako do svobodného města, anebo ji osvobodila? Proč se dějiny stávají politickou zbraní? Andor Šándor, Pavel Kosatík a Tomáš Kraus diskutují o poselství druhé světové války.

Čtěte také

„Když si historici uvědomí jednotlivé kořeny a kroky, které druhé světové válce předcházely, bylo jasné, že něco takového přijít musí,“ začíná debatu Tomáš Kraus z Federace židovských obcí ČR.

Společně s publicistou Pavlem Kosatíkem a bezpečnostním poradcem Andorem Šándorem se pak zamýšlejí nad otázkou, jestli by se něco takového jako holokaust mohlo odehrát mimo válku. Poslechněte si.

Svoboda nepřijede na tanku

Jak jsme využili osvobození? „Ukázalo se, že svoboda nepřijede na tanku. Je to mnohem složitější pocit,“ uvažuje Pavel Kosatík. „Násilí 8. května neskončilo. Pokračovalo divokým odsunem. Nebo tím, jak se Rudá Armáda chovala k ruským občanům, kteří tady žili od první republiky.“

Podle Andora Šándora si Západ dokázal svobodu užít lépe. Upozorňuje i na odlišné vnímání Ruska a Německa u nás. „U Němců jsme se naučili odlišovat nacistické Německo od současného. Ale když mluvíme o Rusech, stále myslíme ty bolševiky.“

Kyberválkou ještě nikdo nic nevyhrál

Podle diskutujících je vidina světa beze zbraní utopií. „Nikdy se nedovíme, kolik válek kvůli jaderným zbraním vůbec nezačalo,“ připomíná Kosatík. Šándor zase upozorňuje na přeceňování války „beze zbraní“ v kyberprostoru.

„Válka se vyhrává tanky a děly. Kyberválkou ještě nikdo nic nevyhrál. V kyberprostoru můžete škodit.“ Taky Tomáš Kraus počítá s dalšími ozbrojenými konflikty. „Budoucí války se povedou o zdroje. Otázka je, jak zapůsobí pandemie koronaviru vzhledem k vnímání vlastních zdrojů.“

Další témata: Dorazila Rudá armáda do Prahy jako do už svobodného města anebo ji osvobodila? Proč se dějiny stávají politickou zbraní?

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , Pavel Kosatík , Tomáš Kraus , rota

Související