Hokeji pouští žilou finanční krize

20. leden 2009
Pod kůži

Když začínala finanční krize v USA, čeští odborníci mluvili v tom smyslu, že Česka se recese, i když jsme součástí globální ekonomiky, nedotkne, popřípadě jen okrajově. Ekonomické problémy ale dorazily i k nám. Škrtá se a šetří téměř ve všech oborech a to se dotýká i odvětví, která se měla ještě nedávno velmi dobře, tedy například médií anebo vrcholového sportu. Zaměříme pozornost právě na sport. Konkrétně jeden ze dvou nejpopulárnějších u nás lední hokej. A zaměříme se na ty, které už finanční krize postihla.

Nemá smysl zastírat, že finanční krize se v českém sportu ještě neprojevila. Například Český atletický svaz přišel o svého dlouholetého sponzora - firmu Adidas. Když někdo z českých reprezentantů vyhrál před pár lety olympiádu, ihned se objevil v reklamách, ze kterých mu proudily někdy i větší finanční prostředky než z odměn na závodech. To už dnes není. Nad nebem českého sportu se stahují temná finanční mračna.

První, kdo u nás oznámil, že bude muset do budoucna seškrtat rozpočet, a to až o 20 miliónů korun, byl fotbalový Jablonec. K němu se zanedlouho přidaly Pardubice, odkud přišla zpráva, že se výdaje klubu budou muset snížit o zhruba 20 procent. V brněnském mužském volejbale zase propustili několik hráčů ve snaze udržet na stávající úrovni alespoň mládež.

Krize se dotkla i hokeje. Útočník František Mrázek nedávno nepřistoupil v prvoligovém Ústí nad Labem na sedmdesátiprocentní snížení platu a toto je poslední možná vlaštovka finanční krize v českém hokeji. "Bylo to tak rychlé, že jsem ani neměl čas nad tím přemýšlet. To je hokejový život. Nemám to tak daleko, takže jeden den jsem se to dozvěděl, sbalil jsem si věci a druhý den ráno jsem jel do Budějovic na zápas a zapojil jsem se do toho hokejového kolotoče o kousek dál, než jsem byl zvyklý," řekl obránce František Ptáček.

Ten nedávno přestoupil ze Sparty do Českých Budějovic, protože se mu nelíbilo v návrhu nové smlouvy snížení její finanční výše. A když Jihočeši převzali kompletní stávající Ptáčkův kontrakt, bylo rozhodnuto o překvapivém stěhování. Sám obránce připouští, že částečným důvodem stěhování by mohla být i globální nepříliš příznivá situace. "Určitě to bylo i z těchto důvodů, ale poměr můj kontrakt, můj výkon nebyl takový, jaký by měl být. Proto jsme to začali řešit," vysvětlil.

To ale trochu odporuje statistikám. V loňském roce odehrál v základní části za Spartu pětačtyřicet zápasů, ve kterých zaznamenal tři kanadské body. Letos odehrál za holešovický klub 40 utkání s bilancí sedmi bodů, takže tady něco nehraje. Zvlášť, když bývalý sparťanský kapitán byl považován za klubovou ikonu. "Je to můj mateřský klub. I kdybych se tam už nikdy nevrátil, tak už mi to nikdo nemůže vymazat a zůstanu věrný Spartě, protože v ní jsem se hokej naučil a dala mi hodně. I když budu hrát někde jinde a budu se pak dívat někde na hokej, tak asi zůstanu Sparťanem," řekl hokejista.

A jak se sám hráč, který celou kariéru odehrál ve Spartě s výjimkou jednoho angažmá v Karlových Varech dívá na krizi projevující se už i ve sportu? "To už vůbec nedokážu odhadnout, ale určitě to bude a hráči budou také muset koukat na finance. Třeba v mém případě jsem se k tomu přiklonil. Nejsem nejmladší a nevím, co bude v budoucnu. Tady jsem měl nějakou jistotu, že mi tu zůstane příjem, proto jsem se tak rozhodl. Myslím, že to číslo hráčů, kteří se rozhodnou stejně jako já, bude v příštích letech vyšší," uzavřel svůj příběh nenadálého přestupu František Ptáček.

Maséři připsaní na účet hráčů

Svět sportu za příznivých okolností může dělat z hráčů hvězdy objevující se v televizích, novinách a podobně. Nynější situace spojená s celosvětovou recesí toto téma dělá ještě pikantnějším. Nabídneme i jiný úhel pohledu - generálních manažerů jednotlivých klubů.

Hokejová Plzeň byla prvním klubem nejvyšší soutěže u nás, který se dostal do finančních problémů. Po dlouhých letech také hlavní sponzor klubu Lasselsberger oznámil od příští sezóny odchod. V nedalekých Karlových Varech také v minulosti několikrát měnili generálního partnera. Jak se ale zdá, zatím je tým Energie jako jeden z mála u nás v tomto ohledu za vodou.

"Tuto sezónu zatím dohrajeme v plánovaném rozpočtu. Rozpočet máme zabezpečený až do 30. dubna. Je to díky tomu, že se nám v loňské sezóně velmi dařilo, takže se hlavně marketingovému oddělení našeho klubu podařilo velmi dobře naplnit rozpočet. V tuto chvíli žádné opatření typu mezd nebo dalších věcí, které se různě proslýchají, že by se měly dít třeba v jiných klubech, nechystáme," řekl generální manažer loňského finalisty Miroslav Vaněk.

"Myslíme si, že v nové aréně, kde bude daleko kulturnější prostředí jak pro obchodní partnery, tak pro diváky a pro celé hokejové podhoubí v Karlových Varech, mělo by se nám snad rozpočet zachovat ve stejné výši," doplnil. Každopádně i Karlovy Vary pocítily určitý náznak ekonomické krize. Jejich na naše poměry bombastické plány vstoupit do kontinentální hokejové ligy, jsou zatím uloženy k ledu. Na vině jsou problémy ruských firem, které měly celou věc platit.

To ve Vítkovicích si případné problémy alespoň podle Aloise Hadamczika nepřipouštějí. "Momentálně bych to neřešil. Musím říct, že Vítkovice jsou klub, který nikomu nic nedluží, ani dodavatelům, ani hráčům. Jsem rád, že vedení takto pracuje. Co bude dál, budeme podle situace řešit," řekl trenér i generální manažer klubu v jedné osobě. Každopádně i on přiznává, že současná situace nepřipomíná období blahobytu. "Peněz na rozdávání nemáme, ale platíme to, co jsme se zavázali. V případě, že by nám nějaký sponzor vypadl, tak musíme přijít a říct, že ten a ten hráč musí jít s platem dolů nebo mu umožníme odejít. Když budeme soudní, tak se každý musíme k tomu postavit tak, jak bude muset, jak velký rozpočet bude mít, kolik peněz na to bude mít," doplnil.

Český hokej to ale není jenom výstavní skříň v podobě extraligy. I prvoligové kluby působí na profesionální úrovni. A tam je jejich ekonomická situace možná ještě těžší. "Ekonomika u nás se bude muset rovněž přehodnotit. Zrovna před chvilkou jsem měl rozhovor s primátorem ohledně toho, že budu chtít projednat další činnost v havířovském hokeji. Dostáváme a bez toho města bychom to nebyli schopni rozehrát, protože nám generální sponzoři odřekli, takže je to velice složité," prohlásil prezident průměrného prvoligového klubu, jakým Havířov dnes bezesporu je, Jan Strmeň.

Funkcionář někdejšího extraligového účastníka přiznává, že vzhledem k nevalným výsledkům klubu, byly hráčům zkráceny prémie. A v případě, že by bylo ještě hůř, nabízí další možné částečné řešení situace. "Možná, že celý hokej v Česku nabere úplně jiný směr, že bude jiná politika financování. Jsme hluboko pod výšinami na co nemáme a že i hráči si ty maséry budou platit," dodal.

Utráceli jsme víc, než bylo dobré

Zabýváme se financováním a problémy spjatých s globálním ekonomickým úpadkem v ledním hokeji u nás. Nejvíce peněz do hokejové extraligy přivádí společnost BPA, je například úzce spjata s pražskou Spartou, financuje i hokejovou reprezentaci, takže má na dění v tomto sportu zásadní vliv.

Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva BPA uvedla, že současnou situaci pociťují celospolečensky stejně jako každý jiný. "Společnosti, které dávají peníze do marketingu, jsou velice opatrné," řekla Jana Obermajerová a doplnila, že v českých hokejových klubech je stejná situace jako v celé společnosti. "Mám takový dojem, jako bychom se přestartovali, zrychlili a možná utráceli víc, než bylo záhodno," dodala. Dlouhodobě se také diskutuje o zavedení platových stropů, což potvrdila i Jana Obermajerová. Kluby se ale zatím na ničem nedohodly.

Jedním z největších partnerů reprezentace je Škoda Auto, extraligy zase společnost O2, play off zaštiťuje coby titulární partner zase Česká pojišťovna. Vzhledem k tomu, že jsou to dlouhodobí partneři, tak podle Jany Obermajerové velmi dobře vědí, co jim produkt českého hokeje přináší. "Přináší jim dost. Naší starostí je, abychom tyto partnery přesvědčili o tom, že produkt hokeje je kvalitní a aby s námi pokračovali dál," řekla, přičemž doplnila, že se získáváním nových partnerů to bude horší. "Ti stávající jsou ale věrní. Pokud nenastane nějaká obrovská finanční krize, kdy i tito silní partneři začali mít velké problémy, tak by to snad, doufejme, mělo být dobré," upřesnila.

Už dva měsíce můžeme cestovat do Spojených států amerických bez víz. Podíváme se, jak se tento režim osvědčil. Nalaďte si ve středu 21. ledna Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , lvb , ras
Spustit audio

Více z pořadu