Hokejista Jan Rutta přivezl Stanley Cup do Písku. Právě v tomto městě totiž poprvé stál na ledě

3. září 2021 07:20

Obránce Tampy Bay Jan Rutta přivezl slavnou hokejovou trofej do města, ve kterém se sportovní kariérou začínal. Na jedenatřicetiletého sportovce čekali fanoušci v zahradě kulturního domu. Na Stanley Cup se přišli podívat dospělí  i děti.

Jan Rutta si dobře uvědomuje, že vyhrát Stanley Cup je těžké a přijet s ním domů je nezapomenutelné. Do Písku přivezl Stanley Cup před sedmnácti lety jiný obránce, Stanislav Neckář. Jan Rutta to dobře věděl, z té doby má dokonce s pohárem fotografii, ale moc si s tím hlavu nelámal. „To je asi spíš pro statistiky, já si hlavně myslím, že je super, že pořád máme v Čechách hokejisty, kteří mají šanci přivézt tuhle trofej domů,“ komentoval.

Podstavec osazený kopií originálního poháru, který je vyroben ze stříbra a slitiny niklu, měří 89,54 centimetrů a váží 15,5 kilogramu, tedy přivezl do Písku, kde poprvé jako malý kluk nazul brusle. „Dovedl mě k tomu taťka. Postavil mě tady na píseckém zimáku na brusle a já jsem tlačil bednu,“ vzpomínal.

Čtěte také

A od tlačení bedny se vypracoval až v elitního světového obránce. Z Písku odcházeli hokejisté většinou do nedalekých Českých Budějovic, Jan Rutta ale zvolil jiný stadion. „Bral jsem to, jak to šlo. V raném věku jsem odešel do Plzně, pak do Chomutova, ta cesta byla spletitá, ale skončilo to Stanley Cupem v Písku,“ řekl.

Z Písku se slavná trofej přesunuje do Ruttova současného bydliště, tedy Prahy. Ještě předtím se ale hokejista v soukromí setkal se členy rodiny. „Den bude hektický, takže rodinný dýchánek je fajn v tom, že budu trochu v klidu, ale za mě je nejvíc tohle setkání s fanoušky. Přivézt to do rodného města Stanley Cup, to každý hokejista chce a já jsem rád, že se mi to povedlo,“ dodal.

A kdy trofej vrátí klubu, který ji vyhrál podruhé za sebou? „To je asi otázka na bodyguardy, kdy mi to vezmou. Já jim to rozhodně nebudu chtít dát,“ smál se Jan Rutta.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související