Hokejová sezona startuje. Nejkvalitnější za poslední roky, ale zima bude těžká, říká novinář Kuchař

23. září 2022
Tribuna

Rolby stírají, gólové klaksony troubí, a extraliga, stejně jako další hokejové soutěže v Česku, se naplno rozjela. „Čeká nás jeden z nejvyrovnanějších a nejkvalitnějších ročníků za poslední roky,“ těší se redaktor deníku Sport Ondřej Kuchař. Palčivější, či řekněme mrazivější, ovšem bude i otázka, co nižší hokejová patra po republice. Hokej totiž může být jeden z energetickou krizí nejpostiženějších sportů v Česku.

Na letošní ročník jsem se těšil přece jenom o něco víc, přiznává Kuchař na startu hokejové sezony v české extralize, která má za sebou dvě odehraná kola. Vrátila se řada hráčů primárně z Ruska a těžko najít klub, který bude vyložený otloukánek, myslí si.

Otázkou bude, zdali Třinec dokáže prodloužit svou hegemonii i bez trenéra Václava Varadi. Málokdo by si myslel, že se nějakému týmu podaří dosáhnout podobné nadvlády, jakou měl nad českým hokejem Vsetín v 90. letech. Třinec ale vyhrál tři tituly v řadě.

Teď se ovšem musí obejít bez svého klíčového muže. „Václav Varaďa držel tým zkrátka, v klubu panovala až trochu atmosféra strachu. S jeho odchodem si ale troufnu jít s kůží na trh a říct, že Třinec počtvrté v řadě extraligu nevyhraje,“ tipuje Kuchař.

Český hokej provází v poslední době velká řevnivost a až po deseti letech se podařilo konečně získat medaili na mistrovství světa. Mezi juniory zase Češi v létě postoupili alespoň do semifinále světového šampionátu. Zdá se tedy, že český hokej by mohl jít nahoru?

„Poslední roky to není dobré a český hokej mezinárodně pokulhával. Mám pocit, že se to trochu mění, jinak se přistupuje k tréninku a mládeži. Začínáme chápat, co se děje ve Skandinávii a co už jim došlo před dekádou. A sice že se mají děti nechat primárně hrát, budovat u nich láska ke sportu, a ne z nich ždímat hned co nejvíc, protože jsou pak v patnácti vymačkaní a už z nich nic dalšího nedostaneme. To už se mění a jsou tam vidět dílčí úspěchy,“ míní Kuchař.

Koloritem české extraligy v posledních letech je i role hokejové legendy Jaromíra Jágra, kterému patří kladenský hokejový klub. V nově zrekonstruované hale bude působit už stále více v manažerské roli, které v minulých letech nevěnoval tolik času, když se primárně soustředil i na své výkony na ledě.

„Myslím si upřímně, že Jágr je stále lepší manažer. Všechna čest, že i za těžkých časů se postavila, respektive rekonstruovala hala. První roky to trochu nezvládal, ostatní týmy už zahajovaly přípravu a Kladno stále v polovině prázdnin nemělo podepsané hráče. Fanoušci už se dožadovali permanentek, ale neprodávaly se. Jágr to vysvětloval tím, že nechtěl prodávat produkt, o kterém nevěděl, jaký bude,“ vysvětluje Kuchař.

Proč má být nový ročník extraligy nejvyrovnanější za poslední roky a jak se bude dařit tradičním klubům jako Pardubicím či Spartě? Je Jaromír Jágr dobrým manažerem svého klubu a můžeme ho ještě čekat na ledě? A bude mít hokej v Česku vlivem energetické krize problémy přežít? Poslechněte si nový díl Tribuny s Ondřejem Kuchařem z deníku Sport.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka