Hokejový Třinec ovládl derby, Vítkovice deklasoval jednoznačně 6:0

16. prosinec 2020 00:18

Třinečtí hokejisté ovládli dohrávku 3. kola s Vítkovicemi a po výhře 6:0 zvýšili svůj náskok v čele soutěže na sedm bodů. Oceláři vedli už ve 25. minutě 4:0, čtyřikrát se v utkání prosadili z přesilové hry.

Domácí, kteří nastoupili bez Filipa Zadiny, tak bodovali i v 20. utkání sezony, z toho v sedmnácti zvítězili. Skóre otevřel Matěj Stránský, který si připsal už 17. gól v tomto ročníku. Dvakrát se trefil Erik Hrňa, Josef Kořenář udržel poprvé v sezoně nulu. Hosté prohráli osmý z posledních devíti utkání.

„Je to krutý výsledek, ale naprosto zasloužený. Od začátku zápasu jsme nebyli důrazní v osobních soubojích, neměli jsme jiskru. V naší hře bylo málo střelby i pohybu. Hráli jsme od začátku hodně ustrašeně,“ uvedl vítkovický trenér Miloš Holaň.

„Bylo hrozně těžké je bránit. Jejich hráči jsou šikovní, rychlí, draví a bylo vidět, že jsme je často nezvládali,“ doplnil obránce Lukáš Kovář.

Úvod rozhodly přesilovky

Skóre úvodní třetiny stanovily přesilové hry. Hosté v ní putovali na trestnou lavici čtyřikrát a Třinec jejich první dva fauly potrestal. V šesté minutě tečoval Stránský střelu Gernáta a o chvíli později našel Růžička křížným pasem Hrňu, který ranou bez přípravy zvýšil. Vítkovice byly střelecky aktivnější (15:7), ale hrozili hlavně domácí a Růžička slavící dnes 35. narozeniny ještě dvakrát zblízka v dobré šanci minul.

V sestavě Ocelářů nahradil obránce Adámek od prostřední třetiny ve druhém útoku Marcinka, který obdržel trest do konce utkání za vyhození části zlomené hokejky do hlediště během nepřerušené hry.

Třinec kuriózní okamžik nepoznamenal a přidal po přestávce rychlé góly. Kundrátkovu střelu dorazil v přesilové hře do odkryté branky Ondřej Kovařčík. O dvě střídání později Růžička nepohrdl krásnou přihrávkou Kundrátka a vyhnal Svobodu z branky.

„Využili jsme první dvě přesilovky, uklidnili jsme se a kontrolovali jsme zápas. Hrálo se nám lehce a myslím si, že to bylo po celý zápas vidět,“ uvedl Růžička, který nasbíral v utkání tři body (1+2) a je v čele produktivity soutěže (9+24).

Čtěte také

Hosté působili ve druhé třetině až na šanci Baláže neškodným dojmem a inkasovali ještě před odchodem do kabin popáté z hole Hrehorčáka. Dolejš ještě předtím několikrát tým podržel.

Třinec nepolevoval a Hrňa využil ve 45. minutě tvrdou ranou z pravého kruhu čtvrtou přesilovku Ocelářů v zápase. „Připravovali jsme se na jejich přesilovky a měli jsme šablonu, jak je hrají, ale třeba nevyšel nějaký detail. Když hrají křížnou přihrávku, umí si ji ten druhý hráč najít. Z toho dali, myslím, dva góly. Jezdí nahoru dolů a dokáže si najít volné místečko, aby zvládl zakončit z první,“ řekl Kovář.

Nejvyšší vítězství v sezóně

Domácí se hnali za sedmým gólem, kterým by vyrovnali svou nejvyšší výhru v historii derby s Vítkovicemi v extralize (7:0, play off 2003). I když další branku nedali, i tak si připsali nejvyšší vítězství v sezoně. To hosté už v průběhu ročníku utržili horší debakl, když podlehli Českým Budějovicím 0:7.

„V úvodní třetině to bylo malinko nervózní, hlavně v první polovině. Tak nějak jsme se hledali, Vítkovicím jsme darovali nějaké příležitosti, se kterými ale nenaložili správně. Když potom přišly přesilovky, tak jsme postupně odskakovali. Ve druhé třetině jsme hráli velmi pohledný hokej a třetí byla z naší strany také velmi dobrá. Jednoznačně jsme si došli pro tři body, kluci si za výkon vítězství zasloužili,“ uvedl třinecký trenér Václav Varaďa.

autor: ddp | zdroj: ČTK
Spustit audio