Hon na nadopované cyklisty

20. květen 2009
Pod kůži

Doping je v cyklistice běžná záležitost. Nikdo z těch, kteří jezdí na vrcholných závodech, se bez něj neobejdou. To je jedno časté tvrzení. Nakolik je ale pravdivé? Hodně cyklistů s dopingovou minulostí se vrací a jsou dále úspěšní. Nejdříve se podíváme pod kůži Patrika Sinkewitze. Zajímalo nás, jak vše prožívá cyklista s dopingovou minulostí. Následuje pohled na závodníka očima jeho okolí. Přímo na Giro d´Italia jsme zjišťovali, jak se lidé staví k Ivanu Bassovi. A přístup dopingového komisaře probereme živě s Janem Chlumským, šéfem exekutivy Českého antidopingového výboru.

Tak dlouho se chodí s krví na transfúze, až vás chytí za ruku. Že se vám to zdá nelogické? Ale přesně tuto verzi známého přísloví by si mohl nechat do češtiny přeložit německý cyklista české stáje PSK Whirlpool Autor Patrik Sinkewitz. Po jeho pozitivním testu odmítly v roce 2007 televize ARD a ZDF vysílat přímé přenosy z Tour de France. On ale spolupracoval, pomohl tajemství dopingu odhalit, dostal menší trest a od letoška zase závodí.

Hlavní myšlenkou bylo nenechat se chytit. S tímto titulkem vyšel předloni v německém Spiegelu dlouhý rozhovor s Patrikem Sinkewitzem. Cíl mu nevyšel. Tak dlouho používal krevní doping, až ho komisaři dostali kvůli nebetyčné hlouposti - aby ho po tréninku nebolela ruka, namazal si ji gelem, který obsahoval testosteron. Došlo mu, jak mizerná rozbuška odpálila explozi, která definitivně zničila slavnou stáj T-Mobile?

"Ano, určitě. Měl jsem na to dost času, dva roky. Ale to už je dávno. Opravdu se teď musím dívat jen na to, co mě čeká. Byly to bezesné noci. Věřím, že i to mě posunulo dál. Pochopil jsem to a koukám se do budoucnosti," říká Patrik Sinkewitz a dodává, že o konci kariéry neuvažoval: "Ne, to jsem si nikdy neřekl. Chtěl jsem jezdit dál a ukázat, co ve mně vlastně je."

V to, že se mu návrat podaří, pevně věřil. "Určitě jsem v to doufal. Byl můj cíl závodit. S tím jsem se každé ráno probouzel a jel na trénink. Musel jsem si udržovat motivaci," doplnil závodník.

Jenže případ Patrika Sinkewitze je skutečně neobvyklý. Hájil ho sice Michael Lehner, kterého najdeme u nemálo německy mluvících cyklistů zapletených do dopingu, ale tentokrát změnil strategii. Zatímco jiným radil zatloukat, Sinkewitz všechno, lidově řečeno, vysypal. Za to, že rozkryl, jak se dopovalo v týmu T-Mobile, dostal roční místo dvouletého trestu. Jak ho tedy přijal zpátky profipeloton?

Při odpovědi na tuto otázku jedinkrát během rozhovoru hnul brvou, nepřehlédnutelně se ušklíbl. "Musím říct, že to bylo docela rychlé. Ale všude jsou ti, se kterými se bavím, a ti, se kterými nejsem zase tak moc v kontaktu. To je ale normální, že si třeba nevolám se všemi. To je běžná životní situace," říká jezdec české stáje PSK Whirlpool Autor.

Když teď dětem na základní škole v Litoměřicích vyprávěl o cyklistice, prý se zrovna na doping moc neptali. Jak jim ale zdůvodnil to, že podváděl? "Ano, vysvětlit to bylo těžké, ale bylo to také okolnostmi v týmu, za který jsme jezdili, a bylo to také v jiné době. Myslím, že už je to za mnou, teď se koukám jenom dopředu a myslím, že to je důležité," dodal.

0:00
/
0:00

Musí stále dokazovat, že je čistý

Bez tří dnů to jsou tři roky, co španělská Guardia Civil zatkla šéfa cyklistického týmu Liberty Seguros Manola Saize. Důvod? Systematicky organizovaný doping. Španěly totiž naštvalo, že jejich Roberto Heras, trojnásobný vítěz Vuelty měl pozitivní test. Nasadili tedy odposlechy a sami se nestačili divit, na co přišli. Že pak úřady kauzu nedotáhly, je jiná věc. Každopádně v jejich síti uvízly i tehdejší hvězdy jako Němec Ullrich, Ital Basso a další. Také Ivanu Bassovi už vypršel dvouletý trest od Italského olympijského výboru. Vrátil se a závodí třeba i teď na Giro d´Italia.

Skandování jména Ivana Basse se neslo Milánem po 9. etapě Gira. Televize RAI využívá jako své studio prostor hned u cíle. Jako jeden z hostů tam seděl právě Ivan Basso a fanoušci mu aplaudovali. Je to mezi nimi převažující názor? "Většina z nich, hlavně mezi italskými tifosi akceptuje způsob, jakým se vrátil k závodění. Měl problém se sportovními zákony, zaplatil svou cenu, odseděl si trest a teď se snaží vypadat tak čistý, jak jen to jde. Myslím, že hodně lidí přijalo tu zprávu dobře. Přesto Ivan většinou vysvětluje, že ne všichni mu jsou nakloněni. Nevěří v to, co říká nebo dělá," říká Luigi Perna, redaktor internetové televize Gazzeta TV.

Ivan Basso byl v době, kdy mu přišli na spolupráci s krevním mágem Fuentesem, největší hvězdou italské cyklistiky. Hrdinou, kterého pořadatelé vyhodili před závodem z Tour de France 2006. To jen násobilo obrovské zklamání nejenom fanoušků, ale i jeho tehdejšího spolujezdce, dnes manažera stáje Saxo Bank Bobyho Julicha. "Byl jsem zničený, naprosto. Ale nejhorší bylo, že jednoduše nemůžete uvěřit tomu, že je to kluk, který je s vámi v týmu. Vidíte, jak trénuje, jak jí, jak trpí. A pak někdo přijde a řekne, že je to lež, že je dobrý proto, že udělal to či ono. To je nejtěžší, s čím se musíte vyrovnat," řekl.

Museli to udělat všichni, kdo Bassa znali. Jak se to povedlo právě Julichovi? Obtížně. "Jedno můžu říct. I dobří lidé můžou udělat špatná rozhodnutí. Ne každý, kdo chybu udělá jako Ivan, je špatný. Musíte prominout a zapomenout. Teď bych klidně k němu mohl přijít a obejmout ho. Ale hned poté, co se to stalo, bylo docela těžké se s tím vyrovnat," doplnil manažer.

Italští fanoušci jsou na tom si podobně. Co musí Ivan Basso podle Luigiho Perny udělat, aby se stal opět jejich hrdinou? "Nejenom vyhrát Giro. Musí bojovat, pracovat, snažit se znovu vyhrát a pokračovat v tom, aby znovu ukázal lidem i médiím, že je čistý. Myslím, že je to jediná cesta, aby získal zpět svou důvěryhodnost," vysvětlil.

A jak je na tom celá cyklistika? Trest za dopink si odpykali další cyklisté Gira, celkově první Danilo Di Luca, vítěz dvou etap Alessandro Pettachi nebo další Ital, mimochodem první, který kdy vyhrál Závod míru, Michele Scarponi. To se pak nelze divit, že pověst cyklistiky utrpěla. Přesto... "Doping je problém, ale musí se vyřešit, aby vůbec cyklistika mohla pokračovat. Nelíbí se mi, že se všechno točí jenom kolem cyklistiky a dopingu. To je ve všech sportech a i v normálním běžném životě. Jenom se upozorňuje na cyklistiku. Fotbal a hokej jde stranou, nevím proč," říká Pavel Mašek, jeden z fanoušků, kteří se Giro přijeli podívat z Čech.

Většina sportovců se k dopingu vrací

Probrali jsme, jak se cítí samotný chycený závodník, který se po trestu vrací do pelotonu. I to, jak je jiný vnímán okolím. Obojí záleží na subjektivních dojmech.

Šéf exekutivy Českého antidopingového výboru Jan Chlumský uvedl, že cyklistika na špičkové úrovni profitýmů byla dopingem promořená. Naopak v českých poměrech byla na úrovni zhruba jednoho procenta, což je podle Jana Chlumského takový "normál", kromě kulturistiky. Antodipongoví komisaři přitom již k přistiženým sportovcům přistupují se zvýšenou pozorností, stejně tak na jejich okolí. "Často i trenéři jsou dřívější závodníci, kteří prošli některými dopingovými případy," vysvětlil Jan Chlumský.

Ve světě byl obviněn z nekalých dopingových praktik nejeden lékař. V Česku jsou ovšem takové případy velmi ojedinělé. Jan Chlumský v této souvislosti vzpomněl případ jediné obviněné lékařky. "To už je v dávné minulosti a byl to spíš nešťastný případ. Nebylo to přímo dopování, ale byla to nesprávná léčba, takže bych to tady ani neprezentoval. Spíš to všichni závodníci zapírali a zapírají a své zdroje neudávají, bohužel," doplnil.

I když Jan Chlumský nezná přesnou statistiku, většina již přistižených sportovců se k dopingu vrací. "Jsou i tací, kteří se poučí a s dopingem nechtějí už mít nic společného, ale jsou i tací, kteří opakují, samozřejmě na vyšší úrovni. Snaží se znovu kličkovat před komisaři a opakují svoje chyby," dodal Jan Chlumský s tím, že nejpoužívanějšími dopingovými látkami jsou anabolické steroidy - nandrolon, testosteron a dále efedrin, který je "tradičním" dopingem.

V jakých zákoutích internetové sítě se právě nacházejí vaše děti? První výzkum v Česku potvrzuje, že rodiče svým dětem internet nekontrolují. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: kyk , jch , vij
Spustit audio

Více z pořadu