Honest Guide Janek Rubeš: Rád chodím turistickým peklem, chci to mít z první ruky

3. srpen 2019

Říká o sobě, že je pražský zpravodaj. V projektu Honest Guide poukazuje na nepoctivost taxikářů, směnárníků a ostudné kouty (nejen) Prahy. Za svou práci získal novinářskou cenu Křepelka. Patricie Strouhalová se Janka Rubeše ptala, co by chtěl na Praze změnit. Jakého šlendriánu by se zbavil nejraději?

Janek Rubeš se městy prochází, vnímá atmosféru a sleduje, co se děje okolo něj. Když ho někdo upozorní na problém nebo nějakou nepěknou situaci, vydává se na místo sám přesvědčit. „Když někdo řekne, že mu na Staromáku vadí pandy, tak mě zajímá, jestli tam skutečně vadí i někomu jinému. A to jinak nezjistíte, než že si tam sednete a pozorujete,“ vysvětluje svůj přístup.

Návštěvy do vyhlášených lokací jsou jeho denní chleba. Vrací se na ně a pro svou práci upřímného průvodce sbírá stále zkušenosti. „Chodím asi každý den přes Karlův most v tu dobu, kdy tam je nejvíc turistů. Chci to mít z první ruky a vidět, jak to tam vypadá.“

Informační kampaň, omezení dopravy, pokuty: noční starosta bojuje proti hluku v centru Prahy

Jan Štern – noční starosta Prahy

Praha spustila kampaň, v které chce vysvětlit turistům, jak se chovat centru města v nočních hodinách. Upozorňuje na to, že zde žijí zde lidé, nesmí se pít alkohol na ulici a od desáté večer platí noční klid. Pomáhá kampaň zklidnit noční život metropole? Tomáš Pancíř se zeptal nočního starosty Prahy Jana Šterna.

Chceme pomáhat, ale honíme dva zajíce najednou

Nepoctiví lidé jsou jen jedna věc, co Prahu trápí. Některé městské části jsou turismem přeplněné, jiné ruší noční život a doprava. Co by změnil Janek Rubeš? „Nevím, do jaké míry jsem já ten, kdo by měl rozhodovat, co se má měnit,“ uvažuje host. „Máme s kolegou trošku problém, že honíme dva zajíce – na jednu stranu chceme pomoci turistům, na druhé straně místním. Občas se tyto skupiny nemají moc rády.“ Ne každý ve své čtvrti turisty vítá.

Snaží se na to myslet. Když chce ve svém pořadu zmínit nějaký podnik, vždy se raději předem zeptá majitele, jestli to nevadí. „Lidé mi říkají, že jsem ta místa, co jsem zmínil, zničil. Ale s tím nesouhlasím, protože tam sám stále chodím.“

A mimochodem, věděli jste, že v Praze je ostrov, který Janek Rubeš a jeho kolega Jan Mikulka pojmenovali a má i jejich vlajku? Nové (neoficiální) jméno zní Hostrov. Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se, jak nápad vznikl!

autoři: Patricie Strouhalová , had

Související