Hongdae – tam se baví Soul

21. duben 2010
Sedmý světadíl

Každá metropole s moderním životním stylem musí mít místo, kam se lidé chodí bavit. Někde mají ulici, v Soulu vymezili nočnímu životu celou čtvrť. Hongdae.

Soul je velmi hustě osídlené velkoměsto – žije tam přes deset milionů obyvatel, s aglomerací až dvacet. A proto - co do rozlohy zábavního prostoru i nabízených lákadel - nemůže být hlavní město Jižní Koreje žádným troškařem. Dění v soulských restauracích, hospodách, barech i pouličních občerstvovnách je samo o sobě pestré a na někoho může působit až trochu nepřehledným dojmem. Třeba když se stanete svědky restauračních slovních potyček a postrkování mezi nejlepšími přáteli, rodinnými příslušníky i manžely. Jsou však vcelku nevinné a jejich teatrálnost pochopitelně roste s postupujícím večerem a vypitými pivy a pálenkami soju. Pokud vám to ale nestačí, můžete se vypravit do podzemního soulského klubu s hudební produkcí, která se s ničím nepáře.

Těžko si lze vybrat příhodnější podnik než ten, který je avizován jako prostor, kde „punk je postoj“, a jmenuje se Skunk Hell. Vystoupíte na stanici metra Hongik University, a pokud máte adresu klubu, mapu čtvrti Hongdae i přesně zakresleno, kde Skunk Hell hledat, musí to být přece otázka pár minut. O rozlehlosti, spletitosti a neuvěřitelném mumraji čtvrti nočního života ale velmi vypovídá fakt, že ani po dvou hodinách cíleného hledání do klubu nemusíte dorazit. Vlastně je skoro pravidlem, že cestu zpět k podniku, který jste si vybrali a do kterého jste se později chtěli vrátit, už nenajdete. Zato vám pod nosem přistanou jiná lákadla pro všechny smysly.

Vývařovny od nejzaplivanějšího bufetu na ulici s korejským smaženým jídlem, přes fast foody se západní nabídkou, hospody a pivnice, které najdete téměř výhradně až v prvním patře a kterým se v Koreji říká hofy, až po vyvoněné restaurace pro smetánku. Pokud chtějí být Korejci in, dají si tam dvě deci francouzského vína ve vysoké skleničce, nápoje, na který v Koreji nemáte šanci narazit. Ale v Hongdae je možné vše.

Všudypřítomné neony, na které si jinde v Soulu docela rychle zvyknete, na vás v Hongdae doslova útočí, stejně jako levné rytmy drahých diskoték, vedle kterých klidně najdete klub pro subtilní emo studentíky nebo dva na zemi posedávající vlasaté kytaristy v etnotričku. Vedle sebe tady žijí v přátelství a symbióze nejrůznější hudební žánry, restaurace, módní styly, Korejci i cizinci. Zní to skoro idylicky. Ale stejně se nějak nemůžete zbavit dojmu, že celá čtvrť nevznikla z přirozeného zájmu lidí bavit a setkávat se, ale z nějakého podivného, uměle vykonstruovaného korejského plánu stvořit městečko zábavy…

I tak to ale v Hongdae rozhodně pořádně žije. Korejci si potrpí na dress code. Vědí, že do práce se chodí jedině v obleku a na hory jedině s kšiltem. A proto taky vědí, že do Hongdae se chodí jedině bavit. A tak to tam dělají: hodně jedí, pijí a baví se. A hlavně pijí.

A teď ještě dovětek. Doposud netušíte, že na závěr vás v Hongdae čeká něco, co vám vyrazí dech. Staroměstská radnice i s orlojem a restaurace s českou kuchyní a českým pivem. Díky seriálu korejské televize SBS „Milenci z Prahy“, který byl vysílán v roce 2005 a Korejcům přiblížil Českou republiku a zejména Prahu, se totiž Jižní Korea setkává s nebývalou vlnou zájmu o českou kulturu. A tak v Soulu otevřeli už čtyři restaurace nesoucí název Castle Praha. Ve třetím patře nad Castle Praha ve čtvrti Hongdae najdete od listopadu 2009 taky České informační centrum. A v přízemí údajně tradiční české jídlo: bramborák a utopence přelité čokoládou.

České centrum s orlojem v Soulu, zábavní čtvrť Hongdae

Archiv seriálu Dvanáctkrát Jižní Korea:

http://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_themeline/1135

Doporučujeme:

Navštivte místo, kde platí, že „punk je postoj“! A dejte vědět, jestli skutečně existuje! Punkový klub Skunk Hell (Soul, čtvrť Hongdae)

Pokud chcete zjistit, jakou představu mají o Češích, české kultuře a kuchyni v Jižní Koreji, navštivte restauraci Castle Praha (Soul, čtvrť Hongdae) s údajně tradiční českou kuchyní a pivem. A sněte si korejskou pohádku o Praze. Ve stejné budově, připomínající Staroměstskou radnici v Praze, sídlí České informační centrum.

Podívejte se na:

Více o Českém informačním centru (Soul, čtvrť Hongdae):
www.mzv.cz/seoul
www.czechinfo.or.kr
Webové stránky restaurací Castle Praha (Soul):
www.castlepraha.co.kr
Čtvrť restaurací, barů, klubů a zábavy Hongdae, Wikipedia (angl.):
http://en.wikipedia.org/wiki/Hongdae_area
Hongik University, Wikipedia (angl.):
http://en.wikipedia.org/wiki/Hongik_University

Spustit audio