Horku je potřeba přizpůsobit životní styl. Pokud to jde, zkuste alespoň krátkou siestu

14. červenec 2021

Žijeme sice ve střední Evropě, ale období, kdy jsou nadprůměrná horka, si užíváme dost často. Někdy není rozdíl mezi tím, jestli jsme ve střední nebo jižní Evropě. Horku přizpůsobte nejen šatník, ale i váš životní styl. Budete se cítit mnohem lépe.

Na teploměru nad 30°C a palčivé sluníčko. To jsou situace, kdy pouhé sluneční brýle i ochrana hlavy proti slunci nestačí. V těchto dnech bychom měli přizpůsobit životní tempo podnebí a vzít si vzor ze středomořských národů. Náš životní styl je ale jiný a na teploty odpovídající spíše jižní Evropě si těžko zvykáme. Přesto je možné se alespoň trochu přizpůsobit.

Vhodné oblečení a dostatek tekutin jako první pomoc

V horku bychom měli nosit alespoň vzdušné a volné oblečení z lehkého přírodního materiálu. Žádná umělá vlákna, která nedovolí, aby se váš organismus ochlazoval. Potíte se, ale zůstáváte přehřátí, protože umělé vlákno neodvádí pot tak, jak je potřeba. S tím souvisí i dostatek tekutin.

V podstatě bychom měli přidat minimálně o litr tekutiny navíc než při běžných teplotách, protože hodně vody vydýcháme a vypotíme. V horku by se proto mělo vypít minimálně 2 – 3 litry tekutin mimo čaj, kávu a polévku. Je nutné také myslet na to, že při pocení ztrácíte i minerály, které je potřeba tělu zpětně dodávat. Vhodné jsou proto polévky nebo si můžete i lehce osolit sodovku a občas přikousnout i kousek tvrdého sýra nebo něco se solí.

Na jihu Evropy je tradiční siesta samozřejmostí

Životní režim národů na jihu Evropy poznal každý, kdo do těchto krajů někdy zavítal během dovolené. Odpolední siesta je samozřejmostí. Obzvláště ve vedrech je alespoň kratší odpočinek po obědě opravdu velmi hodný. Ovšem na onu „dvacetiminutovku“ po obědě v našich podmínkách během pracovního procesu není prostor. Pokud to jenom trochu jde a váš pracovní režim to umožňuje, určitě vám to pomůže, abyste se cítili lépe.

Horký čaj i studená polévka. Paradox? Zkuste to a budete se cítit lépe

Ve vedru každý miluje zmrzlinu. Dodá sice energii, ale člověk je po ní tak trochu ulepený. Ochladit se dá i jinak. Právě jižní národy ví, že nejlépe je ochladí horký nápoj. Zní to sice paradoxně, ale zkuste si dát teplý čaj i ve vedru a určitě vás ochladí.

Ve vedru je ale také vhodné upravit jídelníček. Rozhodně nejsou vhodná těžká masitá a teplá jídla. I v tomto případě si můžeme vzít příklad u jižních národů. V jižních zemích jsou velmi oblíbené různé studené zeleninové polévky. Nejsou totiž tak studené jako vychlazené nápoje podávané s ledem nebo už zmiňovaná zmrzlina. Jejich konzumace vás osvěží i ochladí.

Spustit audio

Související