Hornatý terén nad Mekongem chrlí do světa tuny drog. Samotná řeka vyvrhuje na břeh pytle s heroinem

Pandemie covidu-19 zvýraznila hranice mezi státy po celém světě. V Asii hranice mezi jednotlivými zeměmi střeží policie i armáda a pohyb přes ně je už skoro rok naprosto vyloučen. Podle Interpolu i policejních sborů jednotlivých zemí se ale ani v časech pandemie nezastavil obchod s drogami a naopak se mu v téhle části světa daří čím dál tím lépe.

Státní hranice mezi Laoskou lidově demokratickou republikou a Thajským královstvím prochází přesně středem řeky. A aby to bylo trochu složitější, písečné mělčiny na pravém břehu Mekongu už zase náleží Myanmarskému svazu.

Heroinový trojúhelník

Pokud to chcete v trochu dobrodružnějším slangu, dá se to říct i takhle: vítejte ve Zlatém trojúhelníku, hned po Afghánistánu druhé nejdůležitější výrobně heroinu na světě.

Mekong: hraniční linie, životodárná spojnice i důležitá dálnice pro přepravu drog

Ještě před deseti lety jsem svým klientům vyprávěl, jaké husarské kousky tu v sedmdesátých letech prováděl Khun Sa. Jak po něm marně slídila speciální thajská jednotka RANGERS a on mezitím korumpoval barmské generály, thajské politiky i laoské komunisty,” vzpomíná na legendární až mystickou postavu Zlatého trojúhelníku pan Than-Wa z pohraničního města Mae Sai.

Čtěte také

Čínsko-barmský heroinový král Khun Sa je čtrnáct let po smrti, ale ze Zlatého trojúhelníku se do velkoměst, přístavů a na mezinárodní letiště celé Asie znovu valí tuny drog a opiátů.

Drogy v makaronech

Když policie pašeráky překvapí a oni utíkají na lodích po řece, odhazují někdy pytle s drogou. Párkrát jsme takové vaky našli ráno na břehu. Hned voláme policii,“ popisuje thajský rybář Prawut Aoy na pravém, tedy thajském břehu Mekongu.

Drogoví kurýři v posledních měsících zabalili heroin, opium, nebo metamfetaminové tablety například do pákistánských makaronů, thajského instantního mléka nebo čínských autosedaček.

Hranice prochází přesně středem řeky. Pohled z thajského břehu přes Mekong do Laosu

Thajská policie jen od loňského prosince do letošního ledna zabavila sedmačtyřicet miliónů kusů metamfetaminových tablet, skoro dvě tuny krystalického metamfetaminu a dvě stě šedesát kilogramů heroinu.

Napilno má policie i v bohatém Singapuru, jak potvrzuje vyšetřovatel Národní protidrogové brigády Aaron Tang: „Drogové kartely neodradí ani hrozba trestu smrti, ani uzavřené hranice kvůli covidu-19. Při poslední akci jsme zabavili čtrnáct kilo heroinu. Tohle množství dokáže rychle zničit přes sedm tisíc lidských životů.“

Tajemství horského terénu

Pole makovic, varny, které jsou v podstatě malými chemičkami i důmyslné balírny, kde se drogové zásilky připravují na dlouhou cestu, jsou ukryty v horách na barmsko-thajsko-laoské hranici.

Hranice Thajska a Barmy, provincie Chiang Rai

Většina polí už je podle Interpolu na území Barmy, v těžko přístupných horách tzv. Šanského státu. Největší šanci, jak náklad zabavit, ale mají muži v uniformách na tradičních silničních check pointech.

Baťůžkářské suvenýry

íve jsme měli v podstatě málo práce, kontrolovali jsme spíše mladé baťůžkáře, jestli si nevezou opiové dýmky a nemají v zavazadlech drogy pro vlastní potřebu. Teď už jdeme po velkých, několikakilogramových zásilkách heroinu nebo metamfetaminu,“ říká mi v noci, na jednom z kontrolních stanovišť thajský policista a místo jména ukazuje své identifikační číslo na uniformě.

Že jsem si zrovna opiovou dýmku koupil před pár hodinami ve městě jako suvenýr, mu raději neříkám.

autoři: David Jakš ,
Spustit audio

Související