Horolezci Petreček, Holeček a Groh zahájili v Pákistánu prvovýstup na Mašerbrum

9. srpen 2022 07:20

Čeští horolezci zahájili v Pákistánu výstup na sedmitisícovou horu Mašerbrum. Opavský Tomáš Petreček s Markem Holečkem a Radoslavem Grohem chtějí zdolat 22. nejvyšší vrchol světa prvovýstupem. Trio extrémních sportovců si proto zvolilo cestu po dosud neprobádané západní stěně Mašerbrumu.

Vrchol pákistánské hory Mašebrum v pohoří Karákóram je ve výšce 7821 metrů nad mořem. Poslední úspěšná výprava zdolala tuto sedmitisícovku v roce 1985. Českou trojici horolezců tak čeká velmi náročný výstup. „Ten by měl podle našeho odhadu trvat pět až sedm dní,“ říká přes satelitní telefon Tomáš Petreček.

Mašerbrum je s výškou 7821 metrů nad mořem sedmá nejvyšší hora pohoří Karákóram v pákistánské provincii Gilgit - Baltistán, devátá nejvyšší hora Pákistánu a dvaadvacátá nejvyšší hora světa. Pro Evropany Mašerbrum zaznamenal jako první Thomas Montgomerie, který jej pojmenoval K1. Dobýt vrchol se podařilo poprvé 7. července 1960 dvojici George Irving Bell a Willi Unsoeld.

Zdroj: Wikipedie

Pokud vše půjde dobře, tak se s kolegy Markem Holečkem a Radoslavem Grohem stanou historicky teprve pátou výpravou, která Mašerbrum zdolala. Najít správnou cestu ale bude extrémně složité. Čeští horolezci se totiž vydají na vrchol nezdolanou západní stěnou. „Náročná je v tom, že jí ještě nikdy nikdo nevylezl. Nějaké výpravy se o ni pokoušely, ale obecně se to nikomu nepodařilo,“ připomíná Petreček.

V pohoří Karákóram jsou i vyšší hory než Mašerbrum. Nejznámější je například druhý nejvyšší vrchol planety K2. Ale Mašebrum je pro českou expedici větším lákadlem díky neznámému prostředí. „Na osmitisícovky, co jsou kolem nás, se chodí standardními cestami, kde je všechno odjištěno, jsou to většinou cesty, kde je to spíše jako chodecký terén,“ vysvětluje horolezec.

A o chodecký terén nemá v tuto chvíli trio Petreček, Holeček, Groh zájem. Extrémní sportovci proto věnují pozornost příkré západní stěně Mašebrumu. „To znamená, je tam zapotřebí lezecké techniky, lan a dalšího vybavení nezbytného k takovému výkonu,“ uzavírá horolezec a zároveň opavský hasič Tomáš Petreček, který se s Markem Holečkem a Radoslavem Grohem může stát po 37 letech dalším pokořitelem Mašerbrumu.

Spustit audio

Související