Horolezec Marek Holeček: Při lezení po horách se nesoustředím na výkony, ale užívám si zážitky

12. květen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je dobrodruh, výborný horolezec a dvojnásobný držitel zlatého cepínu Marek Holeček. Co říká o svém filmu a projektu Mára jde do nebe? Proč považuje horolezectví spíše jako umělecké dílo? Co pozitivně naladěného sportovce psychicky vyčerpává? Jaké podařené výstupy má za sebou? Poslechněte si celý rozhovor s bláznem zapáleným do horských oblastí.

Jak moc v dokumentech, v kterých figuruješ, odkrýváš svoje soukromí?

Neodkryji to, co nechci. Mám svoje věci, které si chci schovat, a k nim pustím jen moje nejbližší. Je to běh života, který přináši i nepříjemné momenty, ale ty už k nikomu nepouštím.

Čtěte také

Jsi držitelem zlatého cepínu, co to v horolezectví znamená?

Není to žádné první místo, ale spíše se odkazujeme na historii. Je to umělecké dílo, protože si vytvoříme představu a vlastní silou se někam transportujeme a užijeme si zážitek.

Kam tvoje horolezecké kroky směřují v nejbližších měsících?

V červenci odjíždím do Pakistánu na kopec Mašerbrum, což je vrchol, který má necelých osm tisíc metrů. Moc se tam těším a věřím, že se výprava podaří. 

Proč nejsou hory závodní dráha? Co předává mladým horolezcům? Jaké oblasti ho v Česku baví? Poslechněte si celý rozhovor s Markem Holečkem.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport

autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související