Hororový sci-fi svět v povídkách Howarda Phillipse Lovecrafta

Chrám. Výpověď Randolpha Cartera a Slavnost. Poslechněte si tři hororové povídky amerického spisovatele H. P. Lovecrafta v podání Jaroslava Plesla, Bořivoje Navrátila, Pavla Soukupa nebo Jiřího Ornesta. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Americký prozaik, esejista a básník Howard Phillips Lovecraft (1890–1937) je do jisté míry dědicem temného génia E. A. Poea. Literárně tvořil v oblasti fantasy, science fiction a především hororu. Měl pověst výstředního samotáře i nesmírně sečtělého učence, jenž se zabýval rozsáhlým amatérským studiem přírodních věd i literatury a historie. Ačkoli za svého života nebyl příliš čten a zemřel v chudobě, prostřednictvím hrstky svých přátel, kteří začali soustavně vydávat jeho dílo, se stal jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století a průkopníkem  moderního hororu.

Ke své tvorbě Lovecraft poznamenal: „Všechny mé povídky jsou založeny na základním mýtu, podle něhož byl tento svět kdysi obydlen jinou rasou, která při experimentech s černou magií přišla o svůj domov a byla odtud vyhoštěna, ale žije dál kdesi Venku, vždy připravena převzít Zemi zpět do svého vlastnictví.“

Chrám. Rukopis nalezený na pobřeží Yucatanu

Účinkuje: Jaroslav Plesl
Překlad: Stanislava Menšíková
Hudba: z alba Zooma (1999) Johna Paula Jonese vybral Petr Turek
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 26. 8. 2020
Natočeno: v roce 2020

Povídka Chrám vznikla roku 1920 a poprvé vyšla v září 1925 v magazínu Weird Tales. Fiktivní vyprávění velitele německé ponorky U 29 z roku 1917 líčí setkání s pozůstatky neznámé a prastaré podmořské civilizace z doby dávno předhelénské.

Výpověď Randolpha Cartera

Účinkují: Bořivoj Navrátil, Pavel Soukup
Připravil: Petr Turek
Překlad: Jan Balabán
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2008

Výpověď Randolpha Cartera napsal Lovecraft v prosinci 1919 a text poprvé publikoval v časopise The Vagrant v květnu 1920. Inspirací mu byl sen. Titulní postava Randolpha Cartera nese některé rysy samotného autora.

Slavnost

Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Petr Turek
Překlad: Milan Žáček
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2008

Slavnost, první povídka z cyklu mýtu Cthulhu, vznikla v říjnu 1923 a poprvé vyšla v magazínu Weird Tales v lednu 1925. Inspirací byla autorovi návštěva starobylého města Marblehead a prohlídka nejstaršího anglikánského kostela v Nové Anglii.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio