Horské službě na Dolní Moravě se za rok zdvojnásobil počet zásahů

26. červenec 2022 14:09, aktualizováno

Horská služba na Dolní Moravě loni zaznamenala rekordní počet zásahů - přes 400, a letos jich možná bude ještě víc. Hlavní podíl na tom mají návštěvníci tamního horského resortu. Například po loňském otevření cyklistických trailových tratí se počet zásahů horským záchranářům zdvojnásobil.

„Tím, že je tady všechno v terénu, tak vozíme věci, které lze použít s co nejmenšími obtížemi. Věci, které jde použít, když je úplně nejhůř s tím výhledem, že ta záchranka za vámi dojede.“ Vysvětluje lékař horské služby Štěpán Malec, čím je jejich výbava specifická.

Záchranná služba velmi často zasahuje v bike parku. „Nejčastější jsou zlomeniny, odřeniny, otřesy mozku, vykloubená ramena, úrazy dolních končetin. Je potřeba, když už sem někdo jede, aby měl aspoň nějakou minimální ochranu, takže helma je úplné minimum, ideální jsou i chrániče velkých kloubů,“ popisuje Malec. Ne všichni cyklisté jsou ale podle něj správě a dostatečně vybavení.

Neopatrní bikeři

„Největší nárůst, který jsme zaznamenali, byl vloni v létě, kdy se počty úrazů zdvojnásobily. Za letní sezónu jsme měli přes 400 úrazů, což byl rekord. Letos si myslím, že bude ještě větší nárůst,“ odhaduje horský záchranář Miroslav Černý.

Stezka v oblacích na hoře Slamník

Dolnomoravský resort má už vyšší návštěvnost v létě než v zimě. V zimě musí Horská služba řešit kolem 260 úrazů, v létě i přes 400. „Návštěvnost našeho areálu je z 65 % mimo zimní měsíce, z toho 80 % z této většiny tvoří měsíce červenec a srpen,“ řekl před časem obchodní ředitel resortu Tomáš Drápal.

Podle záchranáře Černého jde výrazný nárůst ruku v ruce se zprovozněním bike parku, kde jsou k dispozici tři tratě a budují se další dvě. Ke zranění v bike parku byli záchranáři odvoláni i v průběhu natáčení našeho rozhovoru. Převážná většina úrazů se na Dolní Moravě stane právě v areálu horského resortu.

Horská služba ale řeší i úrazy turistů nebo cyklistů i na okolních kopcích, těch je ale výrazně méně. Při cestě do hor záchranáři doporučují mít v chytrém telefonu aplikaci Záchranka. Ta umí Horské službě odeslat přesnou polohu dotyčného i třeba stav nabití baterie telefonu. Zásah tak bývá mnohem rychlejší, což je i v zájmu zraněného.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související