Hospic svatého Lazara v Plzni pořádá on-line benefiční aukci

30. listopad 2022 19:00, aktualizováno

Pořídit si nějaké umělecké dílo nebo šperk a zároveň tak pomoci. Přesně to umožňuje už pátý ročník on-line benefiční aukce pro Hospic svatého Lazara v Plzni, která byla právě spuštěna.

Hospic nabízí lůžkovou i domácí péči, pomáhá nevyléčitelně nemocným důstojně prožít jejich poslední čas a podporuje také jejich rodiny. „Dojíždíme do domácností, kde pomáháme při léčbě symptomů nemocných i při samotném odcházení,“ popisuje vrchní sestra domácí péče Markéta Karpíšková.

Hospic je neziskovým zdravotnickým zařízením a akce typu benefiční aukce mu pomáhají v rozpočtu, a to zvlášť v době, kdy se všechno zdražuje. „Zhruba 50 % našich nákladů pokryjí pojišťovny, dále vybíráme poplatky za pobyt a příspěvky na péči. A pak už jsme odkázáni na podporu dárců,“ říká ředitelka Jiřina Helíšková.

Benefiční aukce se letos koná už popáté a zhruba 70 děl – obrazy, fotografie nebo šperky – do ní věnovalo bezmála 50 současných umělců z České republiky a Slovenska. Přehled všech položek je k dispozici na webu aukce.hsl.cz, kde se mohou zájemci také rovnou zapojit do aukce, a to do soboty 3. prosince. Z výtěžku z minulého ročníku byl pořízen mobilní sonograf, letos vybrané peníze poputují na benzín do služebních vozidel, které umožňují dojíždět za klienty do jejich domovů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio