How can I help you? Nová výstava v DOXu je deníkem multimediálního umělce Krištofa Kintery

13. březen 2023

Jak vám mohu pomoci? je název monumentální instalace, kterou ve třech patrech věže Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích připravil multimediální umělec Krištof Kintera. Výstava je podle slov autora jeho deníkem. „Kreseb“, jak nazývá Kintera své záznamy i objekty, je na výstavě téměř čtyři sta a prostor věže je jimi doslova vytapetován.

Jde vlastně o téměř trojrozměrná díla jednotného formátu, která by většina lidí považovala spíš za koláže či asambláže. Pro Krištofa Kinteru jsou to ale jednoznačně kresby. Především proto, jakým způsobem vznikají – spontánně, rychle, s lehkostí. Jejich přímočaré kompozice vytváří s omezeným množstvím prostředků – nalezených a „spotřebovaných“ věcí a materiálů naší každodenní existence. Důležitou roli v nich má často text.

Krištof Kintera_ LOVE, soukromá sbírka

„Vzniká to, dá se říct, pravidelně, protože já jsme na tom regulérně závislej, takže nemůžu říct, že každodenně, ale hodně často se tomu věnuju, protože mně to činí šťastným, tak to dělám rád. Většinou je tam napřed ten vizuální podklad, který vlastně slouží jako podloží pro to textování. Není to taky vždycky 100%. Některé věci jsou bez těch jazykovejch prvků,“ popsal multimediální umělec Krištof Kintera proces své tvorby. 

Kinterovu monumentální instalaci nazvanou HOW CAN I HELP YOU? / JAK VÁM MŮŽU POMOCI? si můžete v Centru Dox v Praze prohlédnout až do 20. srpna.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.