Hra gentlemanů, nebo hospodská zábava? Snooker je především sport, kterému vládne jeho legenda

13. květen 2022
Tribuna

Mnozí jej považují jen za povalečskou zábavu v hospodách. Snooker ale patří v Británii k nejsledovanějším sportům a své příznivce má po celém světě. A Ronnie „Raketa“ O’Sullivan, který si nedávno připsal rekordní sedmý titul světového šampiona, představuje jednu z nejzářivějších osobností v historii sportu.

V Česku je snooker, asi podobně jako šipky, vnímaný jako sport, který se hraje při pití piva. V profesionální podobě jde ale o vysoce konkurenční sport, kde se o nejlepších hráčích, jako je O’Sullivan, mluví jako o „umělcích“ nebo „pečlivě naolejovaných mašinách“.

„Na sklonku 60. let byl David Attenborough programovým ředitelem BBC 2 a za úkol dostal zpropagovat velkou novinku, barevné vysílání. A k tomu se snooker se svým zeleným plátnem a barevnými koulemi hodil úplně ideálně,“ vysvětluje začátek popularity kulečníkové hry Vojta Jírovec. „Třeba na to nedávné mistrovství světa, které se tradičně koná v jednom divadle v Sheffieldu, se dívaly v televizi miliony lidí,“ dodává.

Ronnie O'Sullivan s trofejí z letošního mistrovství světa ve snookeru

Jeho vítězem se nestal nikdo jiný než Ronnie O'Sullivan, který sedmým titulem mistra světa vyrovnal dosavadní rekord. I když první titul šampiona získal už v roce 2001, doprovází ho aura jednoho z největších bohémů ve světě sportu. To souvisí i s jeho poměrně pohnutým životním osudem. Jeho rodiče, kteří se živili prodejem erotických potřeb, se oba ocitli ve vězení, takže se O'Sullivan musel starat o svoji mladší sestru. K tomu se přidala i závislost na alkoholu a marihuaně. Přesto se dnes svou výkonností, popularitou i charismatem vyrovná třeba i tenisové legendě Rogeru Federerovi.

„Jeho dráha nebyla vždy na vrcholu, byly tam i obrovské propady. Některé roky dokonce vůbec nehrál,“ připomíná Jírovec temnější část O'Sullivanovy kariéry. Zlomovým momentem se stalo setkání s psychologem Stevem Peteresem, který v minulosti spolupracoval třeba s cyklistickým týmem Sky. Výsledkem byl nejen odklad odchodu do snookerového důchodu, ale především skutečnost, že zisk titulu světového šampiona v šestačtyřiceti letech znamená rekord napříč všemi sportovními individuálními disciplínami.

Pohnuté dětství, drogy, alkohol a kulečník. Takový je život Ronnieho O'Sullivana, legendy snookeru, který někdejší hospodskou zábavu povýšil na jeden z nejpopulárnějších a nejsledovanějších sportů současnosti. Více si poslechněte v nové Tribuně.

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.