Hračky, Bůh a moudráky. Z každodenního stresu vás vytrhnou Pusha T, Adele, Wallice nebo Viktor Sheen

24. listopad 2021
Topinky

Měsíc před Vánoci vám v novinkách nadělujeme tučný soundtrack k animované herní adaptaci, popový blockbuster sezony i snoubení klubového housu a jemného indie. Americká songwriterka Wallice nás u toho poučí o výhodách kostního štěpu, zatímco detroitská youtuberka Chloe Moriondo se chystá na turné s producentem, kterého nezná. Oh My God!

Pusha T & Mako – Misfit Toys

Credits: Terrence Thornton, Alex Seaver, Sebastien Najand, Joshua Goods
Label: Riot Games
Album: Arcane – League of Legends

Pusha T vydal naposledy album před třemi lety – vynikající desku Daytona, kterou mu produkoval Kanye West. Teď se někdejší Perníkový táta a král precizní ledové flow, který se významně podílel na dekonstrukci mýtu drogové scény, hlásí alespoň s novým masivním trackem Misfit Toy. Ten je jeho příspěvkem k soundtracku ceněného animovaného seriálu Arcane, který vznikl jako adaptace počítačové hry League of Legends. Pod skladbou Misfit Toy je díky samplům ze samotné hry podepsán i skladatel Sebastien Najand a hostuje zde také losangeleský EDM písničkář a producent Mako.

 

Adele – Oh My God

Credits: Adele Adkins, Greg Kurstin
Label: Columbia
Album: 30

Tím, co je pro kina každou sezonu velký blockbuster ze světa superhrdinů, je pro obchody s hudbou a streamovací sítě nová deska Adele. Té předchozí se jen ve Spojených státech prodalo během prvního týdne skoro 3,4 milionu a velká očekávání panují i kolem té nové s názvem 30. Adele na ní opatrně experimentuje s novými žánry i vokálním projevem. Podobně se na desce střídají áčková producentská jména – nová s těmi klasičtějšími – Grega Kurstina, Maxe Martina nebo Tobiase Jessa Jr. tak doplňuje nově Ludwig Göransson nebo Inflo, známý především z kolektivu Sault.

Víceméně nadšené recenze vypichují také překvapivou upřímnost textů, a tak si do playlistu Radia Wave přidáváme dancehallem inspirovaný track Oh My God, který tematizuje období, v němž si Adele uvědomila po rozvodu, že je znovu „single and ready to mingle“.

Dom Dolla – Strangers ft. Mansionair

Credits: Dominic Matheson, Kaelyn Behr, Jack Froggatt, Lachlan Bostock, Alex Nicholls
Label: Three Six Zero Recordings
Album: Strangers single

Elektronická hudba bývá nejpůsobivější v momentě, kdy v sobě obsahuje prvek nepředvídatelnosti. Taková je i spolupráce dvou významných australských entit – housového producenta, který si říká Dom Dolla, a indie trojice Mansionair. To, co se na papíře může zdát jako nepravděpodobná kombinace, ve skutečnosti dokonale pasuje: až filmově vyznívající kaleidoskopická skladba Strangers stojí na kombinaci delikátních vokálů frontmana Mansionair Jacka Froggatta a chytlavé tech-housové produkce. Skladba, která vznikla během lockdownu, v sobě kloubí klubovou energii a éteričnost, která funguje jak na stagi, tak ve sluchátkách.

 

Rico Nasty – Money ft. Flo Milli

Credits: Maria Kelly, Tamia Carter, Alexander Ridha, Anthony Smith, Christopher Wongwon, David Hobbs, Luther Campbell, Malik Parker-Foxx, Marvin Young, Matt Dike
Label: Sugar Trap / Atlantic Records
Album: Money single

Svůj nový mixtape nazvaný Rx ohlásila rapperka Rico Nasty už v květnu, ale zatím jsme se ho nedočkali a víme jen to, že na něm výrazně spolupracoval Dylan Brady z 100 Gecs. Nový singl Money je potenciální ochutnávkou z něj, nasvědčuje tomu i účast dříve ohlášené Flo Milli. Pod skladbou jsou podepsáni Boys Noize a sampluje klasiku We Want Some Pussy od floridské skupiny 2 Live Crew, která slavila největší úspěchy na konci 80. let.

 

Tyga – Lift Me Up

Credits: Michael Stevenson, Mike Crook
Label: Last Kings Music / EMPIRE
Album: Lift Me Up single

Po nedávném obvinění z domácího násilí se americký rapper Tyga pokouší o alespoň částečnou nápravu reputace skrze kvazi spirituální track Lift Me Up. V něm překvapivě kombinuje ostré, lehce ďábelské texty s kostelními vibracemi: do skvělého klubového beatu zaznívají vedle jeho suverénní flow také chrámové sbory a výsledek je navzdory pragmatickému záměru poměrně intenzivní. Zatímco vizuál spojený se singlem zobrazuje Tygovu siluetu v oblacích a chtělo by se předpokládat, že jde o opravdové a inspirativní úsilí, samotná skladba je o rapperovi, který flexí svůj vysoký životní standard a nakládá haterům. Jestli jde o upřímnost nebo blasfemii, to ví jen Bůh...

Wallice – Wisdom Tooth

Credits: Wallice Watanabe, David Marinelli
Label: Dirty Hit
Album: Wisdom Tooth single

Je to teprve rok, co v Los Angeles usazená zpěvačka a songwriterka Wallice vydala svůj debutový singl Punching Bag. Letošním EPčkem Off the Rails pak ve svých třiadvaceti letech jen podtrhla svou schopnost psát uvědomělý a chytlavý indie rock. Čerstvé oznámení, že je podepsaná u značky Dirty Hit (a je tak pod stejnou střechou jako The 1975, Rina Sawayama nebo Beabadoobee), teď doplnila ještě o nový singl Wisdom Tooth, na kterém ji k hlubšímu existenciálnímu přemýšlení inspirovala návštěva zubaře. Den před naplánovaným odstraněním moudráků Wallice psala písničky se svým oblíbeným spolupracovníkem – zpěvákem, producentem a bývalým bubeníkem Billie Eilish Marinellim.

„Právě mi volal doktor, že budou potřebovat také kostní štěp, aby vyplnili místo v čelisti, kde býval zub. Opravdu to se mnou otřáslo a nebylo možné, abychom potom napsali jinou píseň, říká Wallice k tracku, který je zároveň metaforou pro malé připomínky v životě, které vás mohou psychicky vrátit k osobě, od které jste se již posunuli dál. Před koncem roku si vyzkouší headlinovat koncerty v Los Angeles a New Yorku, v únoru pak bude otevírat pro kalifornského hudebníka Still Woozy.

 

Chloe Moriondo – Dizzy ft. Thomas Headon & Alfie Templeman

Credits: Chloe Moriondo, Thomas Headon, Alfie Templeman, Anthony West, David Strääf, Josephine Vander Gucht, Richard Boardman
Label: Public Consumption
Album: Dizzy single

To, že detroitské hudebnici a youtuberce Chloe Moriondo silně prospívá momentum, které letos v květnu nabyla vydáním desky Blood Bunny, dokazuje třeba nový singl Dizzy, na němž spolupracovala s britskými kolegy Thomasem Headonem a Alfiem Templemanem. Druhý zmíněný má teprve devatenáctiletou pop-punkovou hrdinku generace Z doplnit i na chystané americké tour. A to i přesto, že se zatím osobně nesetkali.

Je šílené, když si uvědomím, že jsme většinu z toho napsali při videohovoru přes Zoom. Na této písni je něco speciálního a myslím, že lidé v mém věku se s ní opravdu ztotožní a pochopí ji, říká Templeman. Triu hudebníků se navzdory otravným Zoom sessions, během kterých se podle nich nelze napojit na druhého stejně jako naživo, podařilo vyprodukovat chytlavě bezstarostný a mladicky hravý singl. Doplňuje ho i ilustrované lyric video umělkyně Knifeson Yu.

Viktor Sheen – Spaceship

Credits: Viktor Dundych
Label: Warner Music
Album: Příběhy a sny

Desky Černobílej svět a Barvy patří mezi nejprodávanější české nahrávky posledních dvou let a na své platinové bestsellery teď rapper Viktor Sheen navazuje novinkou Příběhy a sny. Vydal ji bez předchozího upozornění 18. listopadu a mezi hosty najdeme Hugo Toxxxe, Robina Zoota a Calina. Skladba Spaceship otevírá Sheenovo oblíbené téma počítačových her, u jejichž hraní ho mohou fanoušci často vidět na Twitchi. O beat se postaral ruský producent M0rr1ss, s nímž Sheen aktivně spolupracuje už delší dobu.

Jakou inspiraci přináší trhání osmiček? Připomíná Filip punching bag? A myslí někdo na lidi v Alešově věku? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.