Hrad Rabí má svou zlatou pamětní minci

19. září 2018 11:33

Pamětní zlatou minci hradu Rabí vydala Česká národní banka v edici Hrady České republiky. Do roku 2020 vyjde v této edici celkem 10 mincí.

Další z hradů v Česku je vyobrazený na pamětní minci. Cyklus už třetím rokem vydává Česká národní banka - svoji zlatou minci už má třeba Kost, Bouzov nebo Zvíkov. Tentokrát je na ní hrad Rabí, který charakterizuje mimo jiné to, že u něj podle pověsti přišel o druhé oko Jan Žižka. Hrad Rabí také vytvořil výrazné kulisy filmu Markéta Lazarová a je považován za největší hradní zříceninu v Čechách.

Další z hradů v Česku je vyobrazený na pamětní minci

Rabí je celkem šestým hradem vyobrazeným v této edici. „Ten soubor začal být vydáván v roce 2016 a bude pokračovat do roku 2020, každý rok vydáváme dvě mince,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Mince hradu Rabí má v průměru 28 milimetrů a tloušťku 2 milimetry. „Je půluncová, to znamená, že váží o něco málo více než 15 gramů, je nominálu 5 tisíc korun a prodejní cena se bude pohybovat okolo 15 tisíc korun,“ popsal ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Josef Ducháček a dodal, že mincí s hradem Rabí se vyrobilo celkem 10 400 kusů a bylo na ně spotřebováno 162 kilogramů ryzího zlata.

S návrhem podoby mince se přihlásilo do soutěže 13 umělců s 18 návrhy, autorem toho vítězného je šestadvacetiletý Asamat Baltaev, podle jehož návrhů už Česká národní banka nechala vyrobit 5 mincí. Na jedné straně mince je vyveden letecký pohled na hradní komplex a druhou zdobí detailnější historická podoba hradu.  Podle autora by každý návrh měl mít takzvaně šmrnc a vtip. V tomto případě jsou to vyobrazení heraldických zvířat ve střílnách.

V edici Hrady vydá ČNB celkem 10 mincí

Náměty na vyobrazení vybíral vedoucí odboru archeologie Národního památkového ústavu Martin Tomášek a kritérií bylo hned několik. „Byl požadavek, aby byla pokryta celá Česká republika, aby se na mincích objevil hrad z každého regionu a aby se ve výběru promítla určitá druhová pestrost, tedy aby byl zaznamenán vývoj hradní architektury,“ vyjmenoval ty nejdůležitější zásady. Do roku 2020 vydá ČNB celkem 10 mincí, na svou pamětní minci čekají ještě hrady Švihov, Buchlov a Bečov nad Teplou.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio