Hrad Trosky už znovu vítá návštěvníky. Co musí při prohlídce dodržovat?

9. květen 2021 07:00

Hrad Trosky v Českém ráji byl kvůli pandemii koronaviru dlouho uzavřený, stejně jako ostatní památky. Tento víkend tam mohli přijít první nedočkaví návštěvníci poprvé. Umožnilo to vládní rozvolnění protiepidemických opatření.

Lidé si opět si můžou vystoupat na věže Babu a Pannu a shlížet do krajiny, prohlédnout si dravce, které na nádvoří přivezl sokolník nebo pozorovat stavbu nového krytého pódia.

„Využili jsme ten čas k budování, takže se nám podařilo kompletně zrekonstruovat pódium. Doufejme, že ho letos budeme moct využít. A od letoška budeme mít také dva uzamykatelné kotce pro psy, protože do hradu psi nesmí,“ popsal novinky na Troskách jejich kastelán Lubomír Martinek. Na hradě je také nový informační systém a přibydou tam i nové lavičky.

„Můžeme umožnit vstup maximálně sto lidem, nesmíme tuhle kapacitu přesáhnout. Lidé samozřejmě musí udržovat rozestupy dva metry a celou dobu na hradě musí nosit respirátory,“ přiblížil kastelán opatření, která musí návštěvníci i průvodci dodržovat.

Kromě Trosek se turisté v Libereckém kraji můžou vydat třeba na hrady Bezděz, Lipý a Valdštejn. Otevřený je také Kittelův dům na Jablonecku, Vísecká rychta v Kravařích u České Lípy nebo Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Kapacita venkovních prostor ve všech památkách je omezena na pětinu, uvnitř by na jednoho návštěvníka mělo být minimálně 15 metrů čtverečních.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související