Hrad Velhartice nabízí nový interaktivní výukový program pro děti

5. červen 2023 10:15, aktualizováno

Učit se dějepis přímo v místě, kde se dějiny tvořily. Hrát si, ale zároveň i trochu bádat. Přesně to nabízí nový interaktivní výukový program pro děti a mládež na hradě Velhartice na Klatovsku.

Interaktivní výukový program na hradě Velhartice

Navštívit hrad, ale neposlouchat dlouhé výčty dat a jmen. Podívat se na stavbu z úplně jiného úhlu. Proč je právě tady? A proč právě z tohoto materiálu? I na to se zaměřuje nový výukový program pro děti a mládež na hradě Velhartice. Připravila ho správa památky spolu s občanským sdružením Hrad. „Učení se formou zážitku je pro děti nejméně násilné,“ říká Zdeněk Svoboda, předseda sdružení. „Pokud si něco vyzkouší, něco vidí, slyší, pak si to také mnohem lépe zapamatují.“

Nenásilnou formou se na hradě žáci i studenti seznámí s historií na interaktivní výstavě věnované třicetileté válce s názvem Krajina míru, pole války. O geologii, fyzice a přírodě se zase dozvědí ve venkovní části areálu. Zde je naučná stezka dlouho zhruba 1 300 metrů, která neobsahuje informace o jménech nebo letopočtech, nýbrž děti si podle ní budou umět lépe představit, proč byl hrad postaven právě na tomto místě, a uvědomí si principy geomorfologie, tedy tvaru a členitosti terénu.

„Program je určen hlavně pro školní kolektivy, tábory a organizované skupiny. O pracovní listy, které máme k programu přichystané, ale mohou požádat i jednotlivé rodiny,“ uvádí Anděla Mejstříková ze správy hradu. Na výstavě a v celém areálu pak mohou zúčastnění úkoly plnit klidně po celou provozní dobu hradu.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio