Hradec rozhodne nejdříve na konci srpna o případném souhlasu se zdražením stavby nového stadionu

11. červen 2022 08:09

Představitelé zastupitelských klubů v Hradci Králové poprvé řešili požadavky stavebních firem na zdražení rozestavěného fotbalového stadionu. Město by za něj podle představ stavbařů mělo zaplatit zhruba o 60 miliónů korun víc, a to kvůli rostoucím nákladům na materiál, energie nebo práci. Původně měla stavba stát 568 milionů.

Čtěte také

Politici teď hledají shodu na tom, jak se k návrhu postaví. Jestli ji našli hned napoprvé, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Zatím nenašli, ale to od první schůzky vlastně ani nikdo z nich nečekal. Pár konkrétních věcí ale ze schůzky vyplynulo. Konkrétně to, že město bude se stavebními firmami o jejich požadavcích jednat a neodmítne je jako celek.

Požadavky tak, jak je stavební firmy předložily, se ale politikům zdají být přemrštěné a zatím vlastně prý není ani úplně jasné, co přesně by za peníze zaplacené navíc město dostalo. A pak je jasno o dvou docela důležitých termínech.

Čtěte také

O jaké termíny se jedná?

Podle náměstka Jiřího Bláhy je další jednání ohledně stadiónu naplánováno na 14. června na 18. hodinu, kdy by se už měli představitelé města setkat se zástupci sdružení stavebních firem. Ani z tohoto jednání nejspíš ještě konečná dohoda nevzejde.

Město a stavební firmy by se tam ale měly pokusit najít takový kompromis, který by měl v zastupitelstvu šanci na schválení. No a dalším, výrazně důležitějším datem, je 30. srpen. Tedy termín zastupitelstva, které by podle náměstka Bláhy mělo s největší pravděpodobností už mít k dispozici konečné znění dohody. A mělo by o něm hlasovat, případně ho schvalovat.

Čtěte také

Do konce srpna tedy vlastně nebude jasno. Může to nějak ohrozit termín dokončení stavby stadionu?

Náměstek Jiří Bláha to nepředpokládá. Doslova řekl - cituji - smluvní závazek je podepsán, je platný a pokud se nedohodne nic jiného, tak závazek platí. Podle Jiřího Bláhy by tedy stavba měla v dalších týdnech pokračovat podle harmonogramu bez ohledu na to, jestli a jak se jednání města se stavebními firmami posunou.

A to, že se tedy zastupitelé nad verdiktem sejdou až v srpnu, by tedy podle názoru města nemělo přinést žádné další zdržení stavby.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související