Hradecká radnice hledá umístění pro 7 dětí, které mají nárok na místo a zatím se do školky nedostaly

7. červen 2022 07:44

Do školek se v Královéhradeckém kraji povedlo umístit téměř všechny děti, které mají na místo ve školce nárok. Jednotlivá města a obce už mají zpracované výsledky zápisů a třeba v Hradci Králové z nich vyplývá, že se zatím nedostalo na sedm dětí. 

Čtěte také

„Jsou to dvě mateřské školy. Je to Podzámčí, kdy byl převis asi 4 dětí. A ve Svobodných Dvorech, kde probíhá rekonstrukce, tam nebyly 3 děti umístěny. My se nyní snažíme pro těchto 7 dětí najít nějakou vhodnou alternativu, aby rodiče měli kam své děti umístit,“ popisuje situaci v Hradci Králové vedoucí odboru školství tamního magistrátu Zbyněk Bárta.

V Hradci Králové se sešlo přes tisíc přihlášek, některé byly duplicitní, a k zápisům přišlo 790 dětí starších tří let. Pokud jde o děti mladší, ty mají v Hradci Králové smůlu, do školky nenastoupí příští rok ani jedno z nich. Podobná ale byla situace i vloni a podobně jsou na tom s umísťováním dětí mladších tří let i v dalších městech.

Čtěte také

Naopak třeba v Nechanicích si nastavili kritéria jinak a dvouleté děti vezmou, říká ředitel tamní školky Jan Čech. „Přednost dáme dvouletým dětem místním před tříletými, které nespadají pod Nechanice. Tedy zjednodušeně řečeno, děti, které k nám spádově patří, se všechny dostaly. I ty mladší.

Školky se také ještě připravují na přijetí dětí ukrajinských uprchlíků. Jejich zápisy začnou v polovině června, třeba právě v Nechanicích je plánují na 16. a v Hradci Králové na 22. června.

V krajském městě počítají s desítkami dětí ukrajinských uprchlíků a vedoucí odboru školství Zbyněk Bárta je přesvědčen, že dokáží umístit všechny. Pro tuhle skupinu dětí totiž ministerstvo stanovilo výjimku a ředitelům školek umožnilo navýšit kapacitu jednotlivých tříd.

Čtěte také

„Můžeme překročit určité parametry onoho přísného režimu vzdělávání. To souviselo s tím, že vyšla novela zákona zvaného lex Ukrajina a tyto podmínky se týkají pouze těchto dětí, vysvětluje Zbyněk Bárta.

Speciální zápis ukrajinských dětí do školky se už v Hradci Králové připravuje, popisuje mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. „Bude se odehrávat v Adalbertinu v předsálí, kde bude zřízeno 5 míst. Na těch místech budou jednotliví zástupci hradeckých školek.

Definitivní počty umístěných dětí do školek pro příští školní rok tedy budou v jednotlivých městech Královéhradeckého kraje znát nejspíš až během léta.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související