Hradecké zastupitelstvo bude mít i v budoucnu 37 členů, návrh na snížení jejich počtu neprošel

1. červen 2022 07:56

Návrh náměstka primátora Hradce Králové Pavla Marka za hnutí ANO, aby kvůli úsporám město 12 zastupitelských pozic škrtlo, našel jen minimální podporu. Podle Pavla Marka by se přitom daly ušetřit statisíce, možná i přes milion korun. Tyto prostředky jsou teď prý často vynaložené zbytečně.

Čtěte také

„Na začátku zastupitelstva tady bylo 26 až 28 zastupitelů, zbytek byl omluven z pozdních příchodů. A potom se omlouvali z dřívějších odchodů. Za mě říkám, že by si ty kluby měly vybírat kvalitnější zastupitele,“ vysvětlil návrh jeho předkladatel, náměstek Pavel Marek za hnutí ANO.

Podporu nenašel, naopak se na něj snášela kritika ze všech stran. V tomhle ohledu se na koalici a opozici, levici, pravici nebo jakékoli jiné politické rozložení nehrálo.

Shoda mezi Pavlínou Springerovou z HDK a Martinem Soukupem z ODS byla i ve volbě slovních obratů.
„To je pouze pokus o vtip, říká Martin Soukup.
„Považuji to za takový nepovedený vtip. Jsme svědky takového drobného pokusu o volební inženýrství a když se nad tím trošku zamyslíme, tak je jasné, že by to posilovalo velké subjekty, doplňuje Pavlína Springerová.

Čtěte také

Jak Pavlína Springerová, tak Martin Soukup patří k zastupitelům z větších stran, přesto návrh náměstka Pavla Marka za hnutí ANO nepodpořili. Od menších stran se podpora čekat nedala vůbec.

Proč, vysvětluje na konkrétním případu bývalá náměstkyně a současná opoziční zastupitelka Anna Maclová z Koalice pro Hradec. „Když třeba uskupení má jen dva či tři zastupitele, a mají se účastnit různých věcí určených jen pro zastupitele, pak se to vůbec nedá stíhat.

S Annou Maclovou souhlasí i Adam Záruba, lídr Změny pro Hradec. „Pokud se tam opravdu dostane menší strana, tak má třeba jednoho zastupitele a s tím toho moc nezvládnete.

Čtěte také

Za nesmyslný považují návrh Pavla Marka i dva bývalí primátoři, Zdeněk Fink z HDK a Oldřich Vlasák z ODS.

Podle Zdeňka Finka se stávající počet - 37 zastupitelů - osvědčil. „Potom sestavovat třeba koalici z malého počtu zastupitelů je daleko obtížnější než z většího počtu.

Podle Oldřicha Vlasáka by se ke snížení počtu zastupitelů dalo teoreticky přistoupit, ale za okolností, které teď v Hradci zkrátka nejsou. „Zúžení by případně přicházelo do úvahy, pakliže by tady třeba nekandidovalo tolik politických stran jako teď.

Počet členů zastupitelstva krajského města se tedy do budoucna měnit nebude.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související