Hraničtí vojáci mají za sebou největší letošní cvičení. Na Libavou s sebou vzali i své rumunské kolegy

27. říjen 2022 11:30

Ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku končí mezinárodní cvičení Moravian Lance 2022. Spolu s pěti stovkami vojáků mechanizovaného praporu z Hranic ho absolvovali také jejich kolegové z rumunské armády.

Vojenské cvičení Moravian Lance 2022 na Libavé

Právě obě tyto jednotky Severoatlantická aliance v minulosti vyčlenila do svých sil rychlé reakce. Vojáky z Hranic v příštím roce čeká další mezinárodní nasazení.

Cvičení má být pro hranické vojáky i jakousi přípravou na ostré nasazení, které je čeká v polovině příštího roku. V rámci posílení východního křídla Severoatlantické aliance po ruské invazi na Ukrajině jich má být tisíc nasazeno na Slovensku.

„Bereme to jako úkol. Jestli je to na území Balkánu nebo v Iráku či Afghánistánu, je to úplně jedno, protože my reagujeme samozřejmě na politické zadání,“ vysvětluje Miroslav Vybíhal zástupce velitele 7. mechanizované brigády.

Češi mnohonárodnostní jednotce Severoatlantické aliance na Slovensku velí od dubna letošního roku. V rámci bojového uskupení tam s nimi působí také armády Slovenska, Slovinska, Německá a Spojených států amerických.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio