Hrdina obětuje život za to, čemu věří. Jako to udělali v roce 1942 parašutisté, říká historik Pavel Kopeček

Atentát na Reinharda Heydricha z 27. května 1942 výrazně ovlivnil úsek dějin, kterými se podrobně zabývá Pavel Kopeček z Katedry společenských věd Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. „Bývá označován za nejvýznamnější čin českého odboje v období druhé světové války,“ vysvětluje.

Reinhard Heydrich patřil ke špičkám nacistického režimu, byl mimořádně inteligentní a mimořádně schopný, ale všeho. Neměl žádné morální zábrany, byl např. architektem konečného řešení židovské otázky. „Neváhal se chovat razantně, agresivně,“ doplňuje olomoucký historik.

„Neváhal se chovat razantně, agresivně.“
Historik Pavel Kopeček o Reinhardu Heydrichovi

Už po jeho nástupu do funkce Říšského protektora v Čechách a na Moravě bylo během 1. stanného práva popraveno asi 500 lidí, což vzbudilo velký strach, ale také nenávist. „Lidé, kteří se pak zapojili do atentátu, zejména pomocníci z řad sokolského odboje, ho chápali jako oprávněnou odvetu,“ říká Pavel Kopeček.

Parašutisté z výsadku Anthropoid, kteří atentát připravili a uskutečnili, Josef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Bublík, Jan Hrubý, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc a Josef Valčík zemřeli v kryptě pravoslavného chrámu Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici 18. června 1942.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.