Hřebeny Krkonoš na tři dny ožijí závodem psích spřežení. Startuje legendární „Ledová jízda“

11. březen 2023 10:10

Krkonošská „ Ledová jízda“ - 28. ročník nejstaršího závodu psích spřežení u nás a jeden z nejtěžších v Evropě - odstartuje dnes v Peci pod Sněžkou. Závod je memoriálem polárníka dr. Václava Vojtěcha, rodáka ze Skřivan u Nového Bydžova, a prvního českého mushera.

Čtěte také

„Ledová jízda je expediční závod, protože musheři si s sebou berou i veškeré jídlo a kompletní vybavení, které budou do pondělí potřebovat“, říká ředitel závodu Aleš Pícl.

Prví etapa je noční, v Peci pod Sněžkou z Javoru vyrazí dnes večer na hřebeny 14 posádek. „Když se podíváte jaká jména stojí na startu, jako třeba Jiří Vondra, tak si myslím, že máme kvalitní startovní pole,“ doplňuje Pícl. 

„Tady není žádná rivalita, je to závod o přátelství, o vztahu k přírodě a ke psům."
Jiří Vondra, vítěz nejtěžšího evropského závodu psích spřežení Velká Odysea

„Ledová jízda je jediný nekomerční expediční závod, který je hlavně o vztahu k přírodě, k psům a o kamarádství. Na závodu je nejtěžší příprava. Nejvíc se těšíme na bivaky s kamarády,“ říká Jiří Vondra, vítěz nejtěžšího evropského závodu psích spřežení Velká Odysea.

Nejstarší a jeden z nejtěžších závodů v Evropě

Čtěte také

Účastníci Ledové jízdy před sebou mají téměř 150 kilometrů a více než 5 000 výškových metrů. Družstvo netvoří jen musher a devět až deset psů, ale také lyžař. Ten se občas nechá táhnout spřežením, občas klouže vedle něj anebo pomáhá musherovi.

Poprvé se Ledová jízda jela v roce 1986 jako Memoriál Dr. Václava Vojtěcha. Závod, který patří k nejprestižnějším a nejobtížnějším svého druhu, v minulosti hostila i jiná místa. Konal se například ve Strážném, Rudníku nebo na vrchlabském letišti. V tomto roce ho přivítá od 11. do 13. března okolí Pece pod Sněžkou a Dolního Dvora. 

Kdo byl Dr. Václav Vojtěch?

Cvičitel polárních psů a první Čech, který 27. ledna 1929 vstoupil na území Antarktidy. Za to obdržel, jako první a dosud jediný našinec, nejvyšší americké vyznamenání, Zlatou medaili Kongresu USA.

autoři: Eliška Pilařová , FRE
Spustit audio

Související