Hrozně mě baví kombinovat z ovoce všemožné chutě, směje se marmeládová královna Monika Kořínková

23. červenec 2021

Pustíme se do zpracování ovoce. Jak ho využít? Je lepší marmeláda nebo ovocná šťáva? Budeme si povídat o předávání umu dětem, o přirozeném učení se, kdy se malý učí od velkého a ten zase od malého. A hlavně o radosti ze života, o svobodě, kterou milujeme, o cestě, kterou každé ráno volíme a o uspokojení z dobře prožitého dne.

Cukrářka, pekařka, kuchařka, expertka na marmelády a sirupy, zakladatelka projektu Monamy Monika Kořínková hovoří v naší radioproadně na téma: zpracování sezónního ovoce a děláme věci, které nás baví, hrajeme si v kuchyni.

Čtěte také

Co v životě nejvíc potřebujeme?
„Když je sezóna letního ovoce, tak já osobně potřebuji nejvíc klid. Snažíme se inspirovat rodiny ke společnému trávení času, vytváření hodnot a přemýšlení nad tím, co k životu vlastně potřebujeme. Zní to velmi romanticky, ale je za tím spousta dřiny."

Zahrada hraje velkou roli v trávení času naší rodiny. Ale i při tom shonu se snažíme užívat si ji a vnímat skutečnou krásu přírody.
Monika Kořínková, expertka na marmelády a sirupy, zakladatelka projektu Monamy

Na začátku všeho byla mateřská

„Můj příběh začíná úplně klasicky, matka na mateřské dovolené, která nemá co dělat a dítě se tetelí někde okolo. Vždy jsem byla hodně akční, ale s třetím dítětem jsem si řekla, že už nebudu nic dělat a jen si budu vše užívat. Ale brzy jsem dostala roupy, že prostě něco dělat musím."

Čtěte také

„Přišlo léto a já jsem začala spontánně zavářet marmelády. Na konci léta jsem zjistila, že mám stovky skleniček a přitom jich sníme za rok jen pár. Ale hrozně mě baví vytvářet chutě marmelády. První byla jahodová s rozmarýnem, netradiční, hodně silná chuť, nicméně velmi dobrá."

„Nakonec jsem zjistila, že mám seznam asi dalších 30 chutí, které chci vyzkoušet. A říkala jsem si, co s tím ovšem budu dělat? Až mě napadlo marmelády prodávat. A to byl začátek podnikání."

Může se na marmeládě vůbec něco pokazit?

„Určitě se dá mnoho pokazit. Jsou základní pravidla, která je nutné dodržet. Jako perfektně čisté suroviny, vypařit sklenice, používat vše v nevyšší kvalitě, co je k sehnání. Ale i potom se může stát, že marmeláda neželíruje, proto ovoce obsahuje vždy jiné množství pektinu. Někdy mám pocit, že roli hraje i tlak a počasí, prostě těch vlivů je tam mnoho."

Monika Kořínková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Monika Kořínková

zakladatelka rodinného projektu Monamy o společné práci a trávení času způsobem, kterým se vytváří něco hodnotného. Projekt je o zodpovědnosti a přemýšlení nad tím, co v životě potřebujeme a bez čeho se můžeme obejít. Monamy je o lásce k poctivému jídlu, o soběstačnosti, pěstování zeleniny a bylinek, o sběru ovoce a společném vaření.

„Záleží hodně na praxi a zkušenostech. Já už vyzkoušela možná 300 druhů marmelád."

„Teď je právě sezóna angreštů a rybízů. Všichni jich mají plné zahrady a spousta lidí neví co s tím. Je to opomíjené ovoce, odsunuté stranou, což mě mrzí. Takže mám pro vás recepty na velmi chutné marmelády, které vyhoví pestré škále lidí."

Recepty:

Angreštová marmeláda s čajem matcha
1 kg angreštu lehounce podlijte vodou (cca 100ml) a přiveďte k varu. Vařte cca. 5 minut a trošku šťouchněte šťouchadlem na brambory, aby kuličky popraskaly. Přidejte 400g cukru promíchaného s 10 g pektinu a 5 g matcha, přiveďte k varu a provařte cca. 1 min. Naplňte sklenky a zavařte.

Levandulový sirup
Do 1 l vody vsypte 60g čerstvých či sušených květů levandule, přiveďte k varu a vařte 10 min., odstavte, nechte vychladnout a v chladu macerovat 24 hod. Pak důkladně přeceďte přes plátno, přidejte 700g cukru a 100ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, horké naplňte do lahví a zavíčkujte.

Celou radioporadnu s Monikou Kořínkovou nejen o tajích správného zavařování, spolu s nejrůznějším recepty, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související