Hrozně mě baví kombinovat z ovoce všemožné chutě, směje se marmeládová královna Monika Kořínková
Pustíme se do zpracování ovoce. Jak ho využít? Je lepší marmeláda nebo ovocná šťáva? Budeme si povídat o předávání umu dětem, o přirozeném učení se, kdy se malý učí od velkého a ten zase od malého. A hlavně o radosti ze života, o svobodě, kterou milujeme, o cestě, kterou každé ráno volíme a o uspokojení z dobře prožitého dne.
Cukrářka, pekařka, kuchařka, expertka na marmelády a sirupy, zakladatelka projektu Monamy Monika Kořínková hovoří v naší radioproadně na téma: zpracování sezónního ovoce a děláme věci, které nás baví, hrajeme si v kuchyni.
Čtěte také
Co v životě nejvíc potřebujeme?
„Když je sezóna letního ovoce, tak já osobně potřebuji nejvíc klid. Snažíme se inspirovat rodiny ke společnému trávení času, vytváření hodnot a přemýšlení nad tím, co k životu vlastně potřebujeme. Zní to velmi romanticky, ale je za tím spousta dřiny."
Zahrada hraje velkou roli v trávení času naší rodiny. Ale i při tom shonu se snažíme užívat si ji a vnímat skutečnou krásu přírody.
Monika Kořínková, expertka na marmelády a sirupy, zakladatelka projektu Monamy
Na začátku všeho byla mateřská
„Můj příběh začíná úplně klasicky, matka na mateřské dovolené, která nemá co dělat a dítě se tetelí někde okolo. Vždy jsem byla hodně akční, ale s třetím dítětem jsem si řekla, že už nebudu nic dělat a jen si budu vše užívat. Ale brzy jsem dostala roupy, že prostě něco dělat musím."
Čtěte také
„Přišlo léto a já jsem začala spontánně zavářet marmelády. Na konci léta jsem zjistila, že mám stovky skleniček a přitom jich sníme za rok jen pár. Ale hrozně mě baví vytvářet chutě marmelády. První byla jahodová s rozmarýnem, netradiční, hodně silná chuť, nicméně velmi dobrá."
„Nakonec jsem zjistila, že mám seznam asi dalších 30 chutí, které chci vyzkoušet. A říkala jsem si, co s tím ovšem budu dělat? Až mě napadlo marmelády prodávat. A to byl začátek podnikání."
Může se na marmeládě vůbec něco pokazit?
„Určitě se dá mnoho pokazit. Jsou základní pravidla, která je nutné dodržet. Jako perfektně čisté suroviny, vypařit sklenice, používat vše v nevyšší kvalitě, co je k sehnání. Ale i potom se může stát, že marmeláda neželíruje, proto ovoce obsahuje vždy jiné množství pektinu. Někdy mám pocit, že roli hraje i tlak a počasí, prostě těch vlivů je tam mnoho."
Monika Kořínková
zakladatelka rodinného projektu Monamy o společné práci a trávení času způsobem, kterým se vytváří něco hodnotného. Projekt je o zodpovědnosti a přemýšlení nad tím, co v životě potřebujeme a bez čeho se můžeme obejít. Monamy je o lásce k poctivému jídlu, o soběstačnosti, pěstování zeleniny a bylinek, o sběru ovoce a společném vaření.
„Záleží hodně na praxi a zkušenostech. Já už vyzkoušela možná 300 druhů marmelád."
„Teď je právě sezóna angreštů a rybízů. Všichni jich mají plné zahrady a spousta lidí neví co s tím. Je to opomíjené ovoce, odsunuté stranou, což mě mrzí. Takže mám pro vás recepty na velmi chutné marmelády, které vyhoví pestré škále lidí."
Recepty:
Angreštová marmeláda s čajem matcha
1 kg angreštu lehounce podlijte vodou (cca 100ml) a přiveďte k varu. Vařte cca. 5 minut a trošku šťouchněte šťouchadlem na brambory, aby kuličky popraskaly. Přidejte 400g cukru promíchaného s 10 g pektinu a 5 g matcha, přiveďte k varu a provařte cca. 1 min. Naplňte sklenky a zavařte.
Levandulový sirup
Do 1 l vody vsypte 60g čerstvých či sušených květů levandule, přiveďte k varu a vařte 10 min., odstavte, nechte vychladnout a v chladu macerovat 24 hod. Pak důkladně přeceďte přes plátno, přidejte 700g cukru a 100ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, horké naplňte do lahví a zavíčkujte.
Celou radioporadnu s Monikou Kořínkovou nejen o tajích správného zavařování, spolu s nejrůznějším recepty, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Marmelády z Českého ráje uspěly ve světě. Nejlepší je používat sezónní ovoce
Řadu ocenění včetně gastronomického Oskara získaly za pár let marmelády a džemy, které v Českém ráji se svojí ženou vaří Jan Kakos. Základem je samozřejmě kvalitní ovoce.
-
Nejlepší marmelády světa jsou z Čech. Jejich královna má svou...
Když se budete někoho ptát na „nejlepší marmeládu“, pravděpodobně se dozvíte, že ji dělá maminka, případně babička. Dost možná to může být pravda, fakt ale je, že n...
-
Zavařovaly a sušily už naše babičky. Jak tedy na to? Ví...
Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářké školy ve Smiřicích byla hostem naší Radioporadny ve středu 29. července 2015 po 11. hodině. Téma: Konzervování potravi...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.