Hubert Klimko-Dobrzaniecki: Let

10. září 2018

Povídku polského básníka, prozaika a scenáristy poslouchejte on-line do 16. září 2018.

Polský spisovatel Hubert Dobrzaniecki se narodil v roce 1967 v Bielawie v Kladsku, nedaleko českých hranic. Jako zastánce stylu punk byl vyloučen z lycea, neuspěl ani v semináři, pokoušel se studovat teologii a filozofii, později islandštinu v Reykjaviku. Od raného mládí se potuloval po celém Polsku, pracoval v Německu, Holandsku, Anglii. Navštívil Vietnam, Mongolsko a Čínu. Na Islandu, kde prožil deset let, vystřídal různá povolání od barmana až po pečovatele v domově důchodců. Nyní žije ve Vídni.

Debutoval knihou povídek Stanice Bielava-západ (Stacja Bielawa Zachodnia), která vyšla v roce 2003. V autobiograficky laděných povídkách zachycuje absurditu života na polském maloměstě. Větší věhlas mu získal diptych Dům Růže. Krýsuvík (Dóm Róży. Krýsuvík, 2006) nominovaný na cenu Nike. V roce 2007 vyšly tři jeho knihy: Ukolébavka pro oběšence (Kolysanka dla wisielca) nominovaná na Cenu Cogito, kniha povídek Raz. Dva. Tři (Raz. Dwa. Trzy), v níž se vrací do doby svého mládí v rodném městě, podobně jako v povídkách s příznačným titulem Blázen (Wariat), které jsou vlastně upravenou verzí Stanice Bielava-západ. Následuje jakási pseudo-autobiografie První věci (Rzeczy pierwsze, 2009) a povídkový soubor Řekové umírají doma (Grecy umierajš w domu, 2013).

Nezapomeň, že musíš snít a splnit si své sny.
Učitel zeměpisu Leon z povídky Let

Povídka Let vypráví příběh gymnazisty a jeho učitele, kteří touží podívat se do nejbližšího zahraničí v místě, kde žijí, to znamená do někdejšího Československa.

Účinkuje: Igor Bareš

Překlad: Jiří Červenka
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce roce 2014.

autoři: Klára Vičíková , Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio