Hudba 2021? Odzbrojující upřímnost a transformativní účinky výrazných desek druhého pandemického roku

2. prosinec 2021

Konec roku 2021 je na spadnutí a stejně jako ten předešlý i letos vyšlo opravdu mnoho desek. Ani těch skvělých nebylo málo. Které jsou ty nejzásadnější podle moderátora a posily hudební redakce Šimona Holého, hudebního publicisty Karla Veselého, poloviny hudebního pořadu Modeláři Viktora Paláka, zpěvačky a poloviny hudebního pořadu Velký čísla Annabelle a hudebního dramaturga Aleše Stuchlého?

Šimon Holý vybírá v kvantu povedených letošních desek tu od švédské zpěvačky Agnes. Jako celek funguje naprosto bezchybně, říká o jedenáctistopé nahrávce Magic Still Exists. Je naprosto neuvěřitelné, jak se jí daří míchat různé žánry a různé vlivy do něčeho, co funguje úplně krásně jednolitě,“ dodává. V případě Karla Veselého se jedná o album Harlecore britského elektronického producenta Dannyho L Harlea. Je samo o sobě virtuálním světem slasti, říká.

Tvrdší a temnější hudební žánry ve výročním seznamu zastupuje Viktor Palák: Rok 2021 budu mít spojený s deskou Gas Lit od dvojice Divide and Dissolve. Je to deska místy až nepříjemně intenzivní, ale taky povznášející. Annabelle nejvíce oslovil debut Sour zpěvačky Olivie Rodrigo. Hrozně mě vzala ta upřímnost alba a storytelling v textech. Umí najít krásnou hranici mezi tím, co je už moc teatrální a co je ještě vkusné, říká o desce, která je nominovaná na sedm Grammy.

Hudební dramaturg Radia Wave Aleš Stuchlý se nemohl odtrhnout od pro něj nejsilnějšího alba roku, tím je Donda od amerického rappera Kanyeho Westa. Je to možná záměrně nedokončená nebo i nedokončitelná nahrávka o ztrátě, smíření, nových začátcích, vysvětluje. Dondu považuje za Westovo nejpovedenější album od syrové industriální nahrávky Yeezus: Je možná trochu nevyrovnaná a messy, ale v jádru je hrozně inspirativní a krásná.

Které letošní desky nejvíce utkvěly v srdcích zástupců hudební redakce a hudebních pořadů Radia Wave? Poslechněte si celý příspěvek o výrazných deskách roku 2021.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.