Hudba je pro mě hra, odhaluju v ní své vnitřní dítě, říká Matyáš Adámek z kapely Island Mint

9. červen 2022

Pražská hudební pětice Island Mint původně vznikla jako sólový projekt Matyáše Adámka. Ten v roce 2020 vydal EP Hazy Days, na které teď již plnohodnotná kapela navázala první dlouhohrající deskou Irreality. „Během zkoušení písniček, které už měl Matyáš hotové, jsme od něj dostávali různá dema. Postupně jsme si je upravovali víc do ruky. Největší zásahy pak byly během samotného nahrávání. Celou desku jsme pak dělali DIY v domě jeho rodičů,“ říká Jakub Bolbol z Island Mint.

Co ovlivňuje aktuální zvuk kapely? „Hudební trendy tolik nesleduju, což pro hodně lidí může působit neprofesionálně nebo jako špatný způsob, jak dělat hudbu. Pro mě je naopak strašně důležité mít vlastní svobodu, dělat si, co chci, a je mi příjemné, co mě vnitřně naplňuje. Trochu by mi přišlo, že bych musel zradit sám sebe, kdybych začal dělat něco, co letí a je trendy. I když samozřejmě vím, že by nám to jako kapele mohlo pomoci,“ říká Matyáš.

„Necítím se moc kompetentní vyjadřovat se globálně k hudbě, protože se nějakým způsobem sám necítím jako hudebník,“ pokračuje. „Neberu to moc zodpovědně. Když dělám hudbu, je to pro mě hra. Odhaluju v ní své vnitřní dítě. Je to svoboda, kde můžu vyjádřit, co mám zrovna na srdci. Nemusím přemýšlet nad tím, jaký to bude mít dopad na posluchače nebo jaký to bude mít význam v rámci hudební scény. V nějaké fázi jsem se rozhodl, že nic z toho nebudu řešit. Možná jsem hudebník v tom, že nějakou hudbu vytvářím, ale to je asi všechno,“ vysvětluje Matyáš.

Jaké rozdíly cítí členové kapely Island Mint v aktuální sestavě oproti hraní v předchozích skupinách? A kterou desku si pustí na road tripu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio