Hudbou proti válce. Litevští umělci koncertují pro Ukrajinu

11. březen 2022

Ukrajinskou hymnou ve verzi pro housle a klavír začal minulý čtvrtek v litevském hlavním městě koncert s podtitulem Our Music Against the War – Hudbou proti válce. Elita litevských sólistů a ansámblů se sešla v jednom ze studií litevského rozhlasu, aby svými výkony jasně deklarovala svůj postoj: Jsme proti válce!

V čase neospravedlnitelné agrese, které Ukrajina v posledních dnech a týdnech čelí, vyjadřuje celý svět této zemi podporu. A rozhlasová stanice LRT KLASIKA pozvala nejlepší hudebníky s mezinárodní reputací s cílem vyslovit Ukrajině a Ukrajincům solidaritu prostřednictvím hudby. Program sestával ze skladeb ukrajinských autorů a skladatelů z pobaltských zemí. Nechyběly tu ukrajinské a litevské lidové písně, ukázky z díla Arvo Pärta nebo Peterise Vaskse, celosvětově známého nekompromisními postoji proti útlaku všeho druhu.

Čtěte také

Vedle prvotního záměru se tak posluchači mohli i hlouběji seznámit s bohatou kulturou těchto regionů. Během vysílání promluvila také generální ředitelka Litevského národního rozhlasu a televize i velvyslanec Ukrajiny v Litvě a oba rozhovory vám přinášíme v plném znění. Připomeňte si s námi tento výjimečný večer, jehož mottem by mohla být slova ukrajinského skladatele Valentina Silvestrova: „Hudba není filozofie ani světonázor. Je to především píseň, kterou si zpívá svět. Je to hudební svědectví o životě!“

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.