Hudební ceny Grammy pod taktovkou žen: gramofonky si odnesly Taylor Swift, Beyoncé a Billie Eilish

Další ročník hudebních cen Grammy zná své vítěze. Nejvíc sošek zlatého gramofonu si odnesla zpěvačka Beyoncé, nezvítězila ovšem v žádné z hlavních kategorií. Slavnostní předávání v Los Angeles poznamenala přísná opatření proti koronaviru, ale také symbolická gesta solidarity. Jiří Štefl z kulturní redakce si všiml také rouškového trendu...

Legenda Beyoncé

Za celou svou kariéru získala Beyoncé dohromady 79 nominací a převzala 24 sošek. V letošním 63. ročníku Grammy byla nominovaná celkem devětkrát. Po noci na pondělí má doma další čtyři sošky zlatého gramofonu. A to i přesto, že v minulém roce nevydala žádnou novou desku, pouze singly.

Skladba Brown Skin Girl vyhrála v kategorii nejlepší hudební video a Black Parade oslavující černošskou kulturu se stala nejlepší R&B písní roku. Podílela se také na písni Savage, která jí a raperce Megan Thee Stallion vysloužila vítězství v kategorii nejlepší rapové skladby.

Mladé hvězdy popu 21. století

Deskou roku se stalo album Folklore od Talyor Swift. Zpěvačka během prvního roku pandemie covidu nezahálela a stihla vydat dvě nová alba. Už třetí vítězství v této prestižní kategorii ji tak vyneslo po bok hudebním velikánům, jako je Stevie Wonder, Frank Sinatra nebo Paul Simon.

Nejočekávanější kategorii Píseň roku přišel na pódium vyhlásit někdejší člen kapely Beatles Ringo Starr. V obálce bylo jméno Billie Eilish, dnes devatenáctileté kalifornské rodačky, která zvítězila se skladbou Everything I Wanted.

Zpěvačka si cenu odnesla už podruhé v řadě. Při jejím předávání však uvedla, že by si ocenění zasloužila spíš nahrávka Savage od Meghan Thee Stallion, která si odnesla ocenění za objev roku. Získala ho jako první raperka od roku 1999.

Slavnostní gesta podpory

Slavnostní večer se konal v americkém Los Angeles pod šitým nebem na několika pódiích. Hudební fanoušky čekala řada vystoupení interpretů nominovaných na Grammy, aby v areálu bylo co nejméně lidí. Přesto akce působila velkolepě.

Některé ceny předávali barmani nebo majitelé restaurací – organizátoři Grammy tak chtěli ukázat, že podporují profese zasažené během pandemie. A díky promenádě na červeném koberci hudební celebrity možná udaly také rouškové trendy pro letošní jaro.

Spustit audio

Související