Hudební chameleon Hellwana: Ženy by na rapovou scénu měly přinést svoje hlášky a stereotypy

6. říjen 2020

Hellwana má už nějakou dobu pověst jednoho z největších talentů nejen na rapové scéně. Ostatně rap je pro ni jen jeden z žánrů, v nichž se pohybuje. Kromě něj má vítězka talentové soutěže Czeching blízko také k RnB, neo-soulu, ale vlastní jí je také nekompromisní grimeová přímočarost. Ženských talentů je na české scéně dlouhodobý nedostatek a o to spíš byste její talent neměli minout!

Hellwana o sobě říká, že je introvert, ale na pódiu tak rozhodně nepůsobí. Díky kombinaci bezprostřednosti, sebedůvěry a talentu jsem zpozorněl hned po prvním koncertním zážitku před několika lety. Talent neschováš. V rozhovoru přišla řeč mimo jiné na její zkušenost s rasismem a na to, jak se ji lidé snaží napasovat do všemožných škatulek.

„Když jsem začala objevovat českej rap, tak mě štvalo, když jsem slyšela, jakým způsobem se vyjadřovali o ženách rappeři v Čechách. Přijde mi, že je tady strašně málo skladeb, který by bodaly do té hromady stereotypních hlášek a za jakoukoli cenu třeba i zesměšňovaly určitý výroky,“ přidává Hellwana svůj pohled na machismus v českém rapu a nedostatek žen na scéně. „Chtělo by to víc žen, aby do toho mohly přinést zase svoje stereotypní hlášky a zároveň by to bylo mnohem víc vybalancovaný.“

Jaká je Hellwany nejhorší vlastnost? A proč jí přišlo zbytečné chodit na střední školu? A kam až sahají její hudební ambice?

Proč si máma Jamese Colea myslí, že z něj rap udělal grázla? Setkala se Hellwana v Čechách s rasismem? A co všechno bolí Oriona? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka