Hudební chameleon Lalo Schifrin a jeho české stopy

2. srpen 2022

Průřez tvorbou i jinými hudebními aktivitami americko-argentinského skladatele nejen filmové hudby, klavíristy a dirigenta široce rozkročeného mezi žánry. Hosty pořadu jsou trumpetista a zakladatel ČNSO Jan Hasenöhrl a dirigent, skladatel a pianista Kryštof Marek. Připravil Zdeněk Havlíček.

Trumpetista Jan Hasenöhrl

21. června 1932, tedy před 90 lety, se v Buenos Aires narodil Lalo Schifrin, kterého má většina z nás zafixovaného jako skladatele filmové a seriálové hudby. Konkrétně jako toho, kdo v 60. letech spolu s Henrym Mancinim (Růžový panter a Peter Gunn) prosadil jazz v Hollywoodu i v televizních kriminálkách. Jako toho, kdo se podepisuje chytlavým, nebo ještě lépe třaskavým tématem ze seriálu a posléze i filmové série Mission: Impossible. Lalo Schifrin je ale mnohem víc než to, což se pokusí ukázat tato Akademie. Představí ho jako hudebního chameleona, který každému snímku dokázal ušít hudební oblek přesně na míru a který se nebál experimentovat – ať už ve filmu nebo i mimo něj (modernistická Jazzová suita na mešní texty z roku 1965 byla odměněna cenou Grammy). Jako toho, kdo začínal s Olivierem Messiaenem v Paříži a Dizzym Gillespiem v New Yorku a kdo svou sedmidílnou fusionovou sérii Jazz Meets the Symphony zakončil s Českým národním symfonickým orchestrem v Praze. Představí ho jako jazzového a latinsko-amerického pianistu a aranžéra, ale také jako skladatele vážné hudby i jako dirigenta klasického repertoáru.

pianista a skladatel Kryštof Marek

Hosty pořadu budou skladatel a klavírista Kryštof Marek, který zavzpomíná na svůj nenadálý dirigentský záskok na Schifrinově koncertě festivalu Prague Proms 2010, a česká spojka Lalo Schifrina, trumpetista a manažer Jan Hasenöhrl (spolu s ČNSO čerstvý držitel Grammy za nahrávku skladby To the Edge of Longing Vince Mendozy). Ten mimo jiné připomene začátky Schifrinovy spolupráce s Českým národním symfonickým orchestrem a představí trubkový koncert, který mu argentinsko-americký skladatel věnoval.

Spustit audio

Související