Hudební křty a oslavy: Mirek Fojtík, Sluníčko Oty Maňáka, Václav Fajfr

8. listopad 2022

Vzpomeneme na charismatického zpěváka a kytaristu Mirka Fojtíka, připomeneme hudební oslavy sedmdesátin Oty Maňáka a také křest CD Hrdá Ostrava Acustria Václava Fajfra.

„Mirek Fojtík byl součástí Folkových kolotočů a líbilo se mi taky jeho hraní s Martinem Rekem a s Bandabandem. A taky, když pak udělali nějaké písničky Jirky Tvrze, tak jsem byl nadšený,“ říkal už v sezónní rubrice Perličky z Folkových kolotočů Milan Kaplan na adresu Mirka Fojtíka. A teď to znovu připomněl.

Čtěte také

Písničkář Ota Maňák, který před lety v Bohumíně založil vokální skupinu Sluníčko, muzicíruje s nejrůznějšími formacemi a k tomu hraje v divadle. A k sedmdesátinám si připravil narozeninový koncert i s řadou hostů. Jen ještě dodejme, že Ota Maňák má řadu nahrávek i v našem rozhlasovém archivu.

A Václav Fajfr je spjatý s rozhlasem ještě víc. Je potomkem významných rozhlasáků a tak i jim věnoval svůj aktuální hudební počin – CD Hrdá Ostrava, které s Acustriem natočil v ostravské „esjedničce“.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.