Hudební nakladatelství Českého rozhlasu vydává novou edici varhanních skladeb Leoše Janáčka

23. květen 2019

Hudební nakladatelství Českého rozhlasu vydává u příležitosti letošního 165. výročí narození Leoše Janáčka novou edici varhanních skladeb významného českého skladatele. Vydání významně přispívá ke správné interpretaci Janáčkových varhanních děl. Řídí se striktně Janáčkovým rukopisem a jeho osobitým způsobem zápisu. Nepřepisuje enharmonicky notový text ani neupravuje autorovu nástrojovou stylizaci.

Publikace, která disponuje i podrobnou vydavatelskou zprávou, nabízí všech šest skladeb, které Janáček, výborný varhaník a znamenitý improvizátor, pro varhany napsal. Jsou to Tři skladby (Předehra, Varyto a Chorální fantasie) z doby studií na pražské varhanické škole, které vznikly v roce 1875, Skladby pro varhany s podtitulem č. 1 a č. 2 z roku 1884 a nejznámější Sólo z Glagolské mše z roku 1926. V VII. části této mše jsou varhany exponovány samostatně a tvoří spojnici mezi mystickým „Agneče božij“ a závěrečnou orchestrální „Intrádou“. Janáček ji nazval „Varhany solo“.

Editorem svazku je významný český varhaník a pedagog Jan Hora, který k vydání podotýká: „Jako varhaník v koncertních sálech, i jako pedagog, narážím celý život na špatná vydání Janáčkových varhanních skladeb. Proto jsem se rozhodl za prvé sepsat článek, který vyšel v časopise Hudební věda, kde jsem upozornil na nedokonalosti našich janáčkovských vydání. Druhým krokem bylo, že jsem oslovil Nakladatelství Českého rozhlasu, které mi ochotně vyhovělo, a to je důvod toho, že vychází nové vydání varhanních skladeb Leoše Janáčka. Vydání, které teď vychází je konečně kompletní.“

Varhanní skladby Leoše Janáčka lze zakoupit ve Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu, prostřednictvím e-shopu Českého rozhlasu Radiotéka nebo přímo v budově Českého rozhlasu v Praze, Římská 13.

Spustit audio