Hudební nástroje proslavily Rosťu Čapka po celém světě. Na jeho banja a mandolíny hraje i držitel americké ceny Grammy

22. červen 2021

Rosťa Čapek vyrobil první banjo v roce 1985. Tehdy mu bylo teprve 17 let. Dnes na jeho banja, mandolíny, mandoly a mandocella hrají světově proslulí muzikanti, kteří si pro nástroje často jezdí přímo do dílny poblíž Mníšku pod Brdy. Originální kousky vznikají na objednávku a čeká se na ně zhruba rok.

Rosťa Čapek měl k hudbě vždycky blízko. Jeho tatínek založil legendární dívčí kapelu Schovanky a maminka tam hrála na banjo. Rosťova kariéra začala studiem houslařské školy v Lubech u Chebu a poté pokračoval ve studiu v Hradci Králové na dnešní Střední uměleckoprůmyslové škole hudebních nástrojů.

Malá dílna je plná hudebních nástrojů, které čekají na dokončení. „Teď dělám takzvanou mandolu, což je další v pořadí od mandolíny. Zrovna tato mandola je pro jednoho z nejlepších mandolinistů na světě Čechoameričana Radima Zenkla. Mám speciální model, který jsme spolu vyvinuli,“ vysvětluje Rosťa Čapek, zatímco dlátem opracovává spodní desku nástroje.

Několik nástrojů od Rosti Čapka má doma také Ivan Mládek

Zdi v dílně zdobí podpisy slavných hudebníků, kteří si nechali u Rosti Čapka vyrobit banjo nebo mandolínu. Několik nástrojů má například Jiří Suchý. „Teď jsem do Semaforu dělal kytarové banjo, které jsem jim opatřil jejich logem, které jsem vykládal dvěma druhy perleti.“ Na pětistrunné banjo od Rosti Čapka hraje i Marek Eben. Další nástroje mají doma také Ondřej Havelka, Robert Kodym nebo několikanásobný držitel ceny Grammy zpěvák a multiinstrumentalista Ricky Skaggs.

Mandolínu z Čapkovy dílny můžeme slyšet i na CD Doyle Lawson & Quicksilver  „Live in Prague“, které Rosťa Čapek spoluprodukoval. Album bylo loni nominováno na americkou cenu Grammy.

Čím si nechal ozdobit banjo Ivan Mládek? A kdo další hraje na hudební nástroje značky Čapek Bluegrass  & Jazz Instruments? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související