Hudební polepšovna! Touhu po něčem novém ukojí novinky Anny Vaverkové, underscores a Divo Institute

10. květen 2023

Písničkářka Anna Vaverková se na chystaném debutovém albu Pozdravy z Polepšovny potýká, jako my všichni, s absurditou společností vnucovaného perfekcionismu. „Mám snad jít do polepšovny?“ ptá se v druhém ochutnávkovém singlu. Podobně přemýšlí underscores, kteří na novince Cops and robbers utíkají před zákonem. Po něčem novém (se všudypřítomnou špetkou strachu) touží pražští Divo Institute. V novinkové rotaci Radia Wave se potkávají ještě s kwes. nebo grouptherapy. Open Up!

Anna Vaverková - Polepšovna

Credits: Anna Vaverková, Liam Blomqvist
Label: Kabinet Records
Album: Pozdravy z Polepšovny

Anna Vaverková se hlásí s druhým, tentokrát titulním singlem z připravované desky Pozdravy z Polepšovny. Divnost jejího weird popu nabírá na intenzitě, zvukem i vizualitou (k novince vznikl poutavý videoklip z dílny filmařů Táni Lvovské a Jana Vališe) se Vaverková blíží čím dál víc k avantgardním hudebnicím jako jsou například Novozélanďanka Aldous Harding nebo velšská umělkyně Cate Le Bon. S poťouchlostí sobě vlastní Vaverková na novince reflektuje vlastní i společností vnucovaný perfekcionismus. „Mám snad jít do polepšovny?“ ptá se v tracku sama sebe a odhaluje tak absurditu, kterou v sobě společenské tlaky mnohdy nesou.

underscores - Cops and robbers

Credits: April Harper Grey
Label: Mom + Pop
Album: Cops and robbers single

Američtí gendrově fluidní hyperopopví umělci underscores vydávají singlovou novinku s názvem Cops and robbers. Dvaadvacetiletí Devon Karpf aka underscores před týdnem oznámili na Twitteru vydání svého nového alba Wallsocket, kterým vypráví příběh o fiktivním americkém městě, v němž postava underscores strávila rok psaním textů. Právě v tomto časoprostoru se odehrává i pilotní singl, který vydávají u labelu Mom + Pop. „Bankovní úředník prchá z města Wallsocket poté, co byl odhalen při zpronevěřování peněz svých klientů po dobu více než deseti let,“ píší v tiskové zprávě underscores. Výpravný text doplňuje instrumentace, která balancuje někde na pomezí pop rocku nultých let a hyperpopu. Při natáčení doprovodného videoklipu si underscores vystačili s chytrým telefonem a letos v létě je budete moct vidět naživo na tuzemském festivalu Creepy Teepee.

Divo Institute - Arktida

Credits: Adam Michlík, Johnny Násilník
Label: Kabinet Records
Album: Divo Institute

Členové pražské kapely Divo Institute se potkali na výkopových pracích na vile lucemburského konceptuálního umělce Marka Diva. Proto si jeho jméno vypůjčili do názvu. Na scéně ale nejsou nováčky, jednotlivě dříve působili v projektech jako Kakktus, Hyenxxx nebo Násilník. Debutové eponymní album Divo Institute si to štráduje od punku přes techno k bluesu a zase zpátky, výraznou devízou je vokální projev posledního prokletého básníka českého rapu Násilníka, který si aktuálně říká Walkeman-G. „Každej večer umírám touhou / po něčem novým, ale přijít na to po čem / se vlastně trochu bojím,“ zpívá v singlu Arktida. Deska vyšla na konci dubna u Kabinet Records.

grouptherapy. - Funkfest ft. Jadagrace, SWIM & TJOnline

Credits: Jadagrace Michiko Gordy-Nash, Tyrel Jackson Williams, Tyson Coy Stewart
Label: self-released
Album: Funkfest single

Losangeleský rapový/R&B kolektiv grouptherapy. pokračuje ve spanilé jízdě s novým singlem Funkfest. Jadagrace, SWIM a TJOnline se potkali jako dětští herci a svůj projekt pojali jako hudební skupinovou terapii, která jim má pomoci vyrovnat se s některými nepříjemnými aspekty herecké práce. Debutovali v roce 2020 deskou There Goes the Neighbourhood, vloni vydali EPčko Truth Be Told a Funkfest je jejich prvním letošním singlem, který je zavádí až kamsi k alternativnímu rapu. Sami jej ohlašují jako „novou éru pro trojici, kterou charakterizuje touha po znovunalezení svého já a neochota dělat kompromisy.“

kwes. - Open Up ft. Sampha & Tirzah

Credits: Kwesi Sey
Label: Warp Records
Album: Rye Lane (Suite)

Zhruba před měsícem řešili uživatelé sociální sítě Reddit, zda vyjde někdy oficiálně titulková skladba k filmu Vzplanutí na Rye Lane oficiálně. To se naštěstí děje a divácký filmový hit z festivalu Sundance, který přímo na místě zakoupilo studio Disney, se teď připomíná rovnou s celým soundtrackem. Za eklektickým mixem R&B, funku a progresivní klubové elektroniky stojí producent Kwes, který v minulosti spolupracoval například se Solange, Damonem Albarnem nebo Samphou a Tirzah. Poslední dva zmíněné pak přizval na emotivní zavírák filmu, který vás spolehlivě donutí si pomyslet, že je jaro a jste zamilovaní. Právě takovou náladu má navíc i celý film, který je dostupný ke zhlédnutí na streamovací síti Disney+.

Amaarae - Co-Star

Credits: Ama Serwah Genfi, Jephte Steed Baloki, Kwame Kwei-armah, Leonardo Dessi, Mason Tanner, Oliver Rodigan
Label: Golden Angel / Interscope
Album: Fountain Baby

Amaarae je americká zpěvačka ghanského původu, která dělá současný R&B pop šmrncnutý africkou hudbou. Vliv druhého jmenovaného je slyšet na aktuálním singlu Co-Star, kterým Amaarae propaguje svou novou desku Fountain Baby nachystanou na začátek června. Co-Star je píseň o astrologii, která podle zpěvačky skvěle sedne k letní náladě, na kterou se už všichni těšíme. „Chtěla jsem dát lidem něco roztomilého a koketního pro letošní léto. Astrologie je velká součást dnešní mladé kultury a tak jsem si řekla, že by byla škoda nedat holkám hymnu, která oslavuje všechna znamení zároveň,“ říká. V klipu se znamení zvěrokruhu míchají s rychlými auty a ve vedlejších rolích se v něm objevují třeba modelka Biba Williams nebo rapperka Deto Black.

Spustit audio