Hudební pozvánky na koncerty dechovek i vzpomínka na bubeníka Milana Řiháka a klarinetistu Karla Vlka

11. srpen 2022

Písničky od Keramičky, Veselky, Šumavanky, Moravanky, Nektarky, Telčské dechovky, Horalky a Budvarky si můžete poslechnout v pořadu Dechovkovinky. Naplní ho totiž pozvánky na koncerty dechovek, ale i vzpomínka na bubeníka Milana Řiháka a klarinetistu Karla Vlka.

Již 30. ročník Bechyňského festivalu dechových hudeb se bude konat o druhém srpnovém víkendu. Už v pátek v 19 hodin zahraje na náměstí Přespolanka z Černovic. V hlavním sobotním programu, který začne v poledne, vystoupí v zámeckém parku Malá kapela Pavla Havlíka, Babouci, Jihočeští rodáci, Šumavská osmička, Budvarka a Keramička. V neděli od 13 hodin si před klášterním kostelem můžete zanotovat se Ševětínkou. Jako pozvánku si v pořadu Dechovkovinky poslechněte polku Ořešina v podání Keramičky.

Na Farské louce v Lomnici nad Lužnicí se 13. srpna na festivalu dechových hudeb vystřídá sedm kapel. Už v 11 hodin spustí Babouci, pak zde zahrají Šumavská osmička, Keramička, Veselka, Bludověnka, Třeboňská 12 a Muzikanti z jižních Čech. Program zpestří i vystoupení mažoretek. Veselka vám v Dechovkovinkách nabídne valčík Dvě růže, který složil nedávno zesnulý autor z nedaleké Frahelže Jan Bušta. Zpívají Ivana Jelínková, Blanka Tůmová, Milan Černohouz a Radek Klusoň.

Fanoušci menších dechovek si v sobotu jistě najdou cestu do Bernartic u Milevska. Na letním parketu u sokolovny se od 14 hodin představí Kozleranka, Netolička, Myslivecká kapela Atlas a Toulavá kapela.

Šumavanka pojede v sobotu do Úhonic u Prahy, kde bude hrát od 17 hodin při zahájení sezóny v pěstitelské pálenici. V neděli mezi 10. a 14. hodinou si se Šumavankou můžete prozpěvovat na jejím pouťovém koncertu v Bavorově v zahradě Panského domu. Třeba zde zahraje a zazpívá i písničku Měsíček jasně svítil, kterou jsme zařadili do pořadu.

1. srpna přišla smutná zpráva z Kyjova. Ve věku pouhých 45 let zemřel po těžké nemoci bubeník Moravanky Milan Řihák. S věhlasnou kapelou, která loni v prosinci ukončila činnost, dohrál přes zdravotní problémy i její poslední koncerty. Kamarádský a věčně usměvavý chlap, který pracoval na městském úřadě v Kyjově, se k Moravance dostal šťastnou náhodou. Více si o něm povíme v některém z podzimních pořadů. Nyní na Milana vzpomeňme při poslechu verbuňku v úpravě Dominika Strouhala Před muzikú. S Břetislavem Osičkou a Moravankou píseň natočil v roce 2008.

Na českobudějovickém Sokolském ostrově se 12. srpna bude konat Festival budějckých pivovarů. Jeho hudební program zahájí po 14. hodině vystoupení Babouků.

Na sobotní koncert dvou dechovek se mohou těšit obyvatelé a návštěvníci Chlumu u Třeboně. V 15 hodin zde vystoupí Malá muzika Nauše Pepíka, kterou v 17 hodin vystřídá Jihočeská Podhoranka.

Dechovka bude také nedělní ozdobou Vavřinecké pouti ve Vacově. Od 9.30 až do 13 hodin zde zahraje Nektarka, pak ji vystřídá Lipenka. Na všech akcích jistě poteče pivo proudem, proto v Dechovkovinkách zazní valčík Josefa Vejvody s textem Ladislava Jacury Pivečko, pivo. S Nektarkou zpívají Jindřiška Novotná a Kamil Vacín.

Čtěte také

Libkovanka pojede v sobotu do Horní Břízy na Plzeňsku a vystoupí zde od 15 do 18 hodin. V neděli se vydá na Jihlavsko do Hojkova a zahraje zde na pouti od 14 do 16 hodin.

Žánrově pestrý hudební víkend připravili pořadatelé z Českých Velenic. Na dechovku nezapomněli a na neděli pozvali Třeboňskou dvanáctku, skupinu Trnky Brnky, rakouský orchestr Werkapelle Stölzle-Kristall a Babouky. Nedělní program zde začne v 15 hodin.

Telčská dechovka se v neděli vypraví do Českého Rudolce a před hasičskou zbrojnicí začne vyhrávat v 17 hodin. V jejím podání si poslechněte valčík Radoslava Muselíka a Blahoslava Smišovského Ta lhotská lúčka. Zpívají Věra Svátková a Hana Šlechtová.

Velkolepé Chodské slavnosti už chystají v Domažlicích. Na náměstí Míru budou po celou sobotu a neděli vyhrávat folklorní soubory. V zahradě pod Chodským hradem pak v neděli vystoupí tyto dechovky: Postřekovanka, Vrchovanka, Hájenka, Valdaufinka, Dupalka a Horalka. Posledně jmenovaná kapela vám zahraje a její sólisté Dana Maříková, Dana Pospíšilová, Jiří Feil a Josef Šimák zazpívají píseň v úpravě Milana Hranaie Spadla mně šavlička.

Poslední pozvánka je na vystoupení Budvarky v Chlumu u Třebíče. Pozvali ji chlumští hasiči a myslivci a její koncert začne v neděli ve 14 hodin. Při té příležitosti vzpomeneme na dlouholetého člena této věhlasné dechovky – klarinetistu Karla Vlka. Uplynulo totiž deset let od jeho náhlého odchodu do nebeské kapely. Proto Dechovkovinky zakončíme Karlovou nejslavnější nahrávkou – polkou Zpěv skřivana v úpravě Miroslava Císaře, kde nahrál všechny tři hlasy.

Spustit audio

Související