Hudební školou Františka Lhotky v Chorvatsku otřáslo zemětřesení. Podaří se budovu zachránit?

Když řinčí zbraně, mlčí múzy. Ty ale může umlčet i přírodní katastrofa. Stalo se tak i loni v prosinci, když oblast kolem chorvatských měst Petrinja a Sisak zasáhlo ničivé zemětřesení. Velká část Petrinje se bude muset úplně zbourat. Stejný osud hrozí i základní a střední hudební škole v nedalekém Sisaku. Nese jméno chorvatského skladatele českého původu Františka Lhotky. Místo nástrojů tam jen píská vítr na holé zdi.

Pocit jako na rozbouřeném moři

Tatjana a Darko Roženkovićovi prožili zemětřesení 29.prosince 2020 ve svém domě v Sisaku. Vzpomínají na sekundy, které se jim zdály dlouhé jako minuty. Jak to s nimi házelo napravo, nalevo, nahoru a dolů. Jakoby se dům ocitl na mořských vlnách. Všechno se točilo. Nešlo se ničeho chytit, jen padnout na podlahu a čekat.

Čtěte také

Paní Tatjana byla učitelkou v hudební škole v Sisaku. Dnes žije raději v seismicky klidnější Rovinji na poloostrově Istrije.

Na obnovu zemětřesením poničené hudební školy Frana Lhotky, jak tady vrstevníkovi třeba slavnějšího Bohuslava Martinů říkají, přispívají různé hudební soubory a spolky v Chorvatsku. Oprava, pokud vůbec bude možná, bude velmi nákladná.

Koncertní sál v ohrožení

Ředitel školy Frana Lhotky Tomislav Ivšić se nebojí do pobořené budovy chodit. Už tam prý byl stokrát, když vynášeli nástroje a nábytek.

I oblouky jsou puklé. Na zaparkovaná auta před budovou spadl kus štítové zdi

Když se 29. prosince po půl jedné odpoledne začala třást země, byli s kolegou v kabinetu v prvním patře. Chtěli vyběhnout před školu, ale hlavní vchod byl zamčený. Nemohli se dostat ven. Naštěstí. Na zaparkovaná auta tam totiž za chvíli spadl kus štítové zdi.

Koncertní sál v prvním patře hudební škole v Isaku má podle jejího ředitele Tomislava Ivšiće nádhernou atmosféru, ale když se podíváme nahoru na strop, dokonce i oblouky jsou puklé.

Není jasné, zda se tato koncertní síň dá zachránit. Prý se uvidí, co řeknou statici. Možná nechají jen přízemí budovy a to ostatní se bude muset zbořit a postavit znovu – to zatím nikdo neví.

Rekonstrukce? Asanace?

Fran Lhotka, po kterém se škola jmenuje, skládal hlavně symfonickou hudbu. Operu Moře, několik baletů, smyčcové koncerty a serenády. Po vzniku socialistické Jugoslávie ale i budovatelské písně. Byl to známý skladatel a škola si podle bývalé učitelky Tatjany Roženkovićové ráda vzala v roce 1963 jeho jméno.

Neměli jsme tu nikoho významného, kdo by se narodil v Sisaku. Rok před založením naší střední školy zemřel Fran Lhotka. A protože to byl hodně ceněný skladatel, dostali jsme nápad, že bychom se mohli jmenovat po něm. Získali jsme postupně souhlas jeho rodiny a také ministerstva kultury a škola tak získala Lhotkovo jméno,“ vypráví.

Hudební školu Frana Lhotky čeká snad rekonstrukce, možná částečná asanace. Na opravu školy nesoucí jméno Čecha, který se stal chorvatským národním skladatelem, se několik tisíc eur vybralo i v Česku. Z iniciativy Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové. Možná se přidají i další.

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související