Hudebník Hlaváč: Doteď to byly jen útoky, mstivost a narcismus. Vrátí se s Petrem Pavlem kulturnost?

1. únor 2023

S novým prezidentem přicházejí i nové vize. Jedním z příslibů Petra Pavla je například i otevření Pražského hradu vzdělávání. Co obecně od hlavy státu čekat v oblasti kultury a školství? Vrátí se s novým nejvyšším ústavním činitelem do povědomí lidí i kulturnost? Hudebník a vysokoškolský pedagog Jiří Hlaváč se v audiozáznamu ještě zamyslí nad tím, co mají kromě tvořivého momentu společného věda a umění.

Kultura jednání, společenská kultura, kultura slova, kultura řeči... Valér je mnoho. „Když se ale občas podívám na přenos interpelací z Poslanecké sněmovny, je to ukázka nekulturnosti,“ poukazuje v pořadu Jak to vidí... klarinetista a hudební pedagog Jiří Hlaváč.

„Doteď to byl jeden útok za druhým. Naprosto běžné bylo i to, že byť jsou poslanci v práci, věnují pozornost svým mobilním telefonům a řeší si během proslovů své privátní záležitosti. Neumím si představit, že by se toto dělo na operačním sále nebo že bych já takto učil,“ dodává.

Návrat pokory a slušnosti

Generál ve výslužbě Petr Pavel se úřadu prezidenta oficiálně ujme 9. března. „Moc bych si přál, aby se spolu s ním vrátila do obecného povědomí i ona kulturnost. Abychom si znovu uvědomili, jak se na veřejnosti chovat, jak mluvit, jak se vyjadřovat a jakým způsobem dávat najevo i naši míru občanské poslušnosti a pokory.“

Čtěte také

Televizní debaty naznačily, že Petru Pavlovi je toto vlastní. „Debaty zvládal s noblesou, vnitřním klidem a soustředěností. Logicky z povahy jeho profese musí mít i velkou míru spolehlivosti, nadhledu a rozhodnosti pro to, aby uměl řešit složité situace. Měl by mít i pozorovací talent, aby uměl rozpoznat skrytá úskalí a nebezpečí. Čeká ho ale i spousta nových a zajímavých vjemů. A já bych mu přál, aby se v úřadu cítil dobře.“

Kapitoly samy pro sebe

Jak se projevovali v oblasti kultury a kulturnosti dosavadní prezidenti samostatné České republiky? „Václav Klaus byl člověkem, který jevil zájem o dění v oblasti klasické hudby, výtvarného umění i divadla. Miloš Zeman mi zůstal utajený. Nikdy jsem se s ním na žádném oficiálním zahájení Pražského jara či při jiných podobných příležitostech nepotkal.“

V rovině verbální byl ale podle Hlaváče jedinečný. „Uměl sledovat myšlenku, ve vhodný okamžik nasadit finální pointu. Na druhé straně své negativní vlastnosti, mezi něž řadím i velkou míru mstivosti a narcisismu, bychom skutečně neměli dávat na veřejnosti najevo...,“ uzavírá Jiří Hlaváč.

Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.